SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Bitcoin ve Ethereum neden tepetaklak oldu?

Bitcoin ve Ethereum neden tepetaklak oldu?

08 Eylül 2021 Çarşamba - 14:57




Kripto para piyasası hakkında son dakika açıklaması geldi. Bir anda tepetaklak oldu, yatırımcılar şokta. Nedeni henüz tespit edilemedi. Bitcoin, Ethereum ve diğer alt coinler tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı. Uzmanlar uyarılar art arda geldi, yeni bir ralli yaşanabilir. Analistler kripto para piyasalarında yaşanan sert inişin nedeni değerlendirdi.





Bitcoin fiyatları geçtiğimiz gün 52 bin dolar seviyesinin üzerine çıkarak 13 Mayıs tarihinden beri en yüksek seviyeyi görürken; dün çok sert düşüş yaşadı. Gün içerisinde 52 bin 888 dolar seviyesine kadar yükselerek yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesini görürken, sert satış dalgası sonrası 43 bin 347 dolar seviyesine kadar geriledi.

Öngörülemez bu düşüşün arkasındaki sebep tam olarak bilinmezken; piyasada konuşulan bazı söylentiler öne çıktı.
 
Bunlar arasında, dün El Salvador’un Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmesinden sonra buna karşı yapılan bir tepki hamlesi, Bitcoin madencilerinin yüklü miktarda satış yapması ve kaldıraçlı pozisyonların kapatılmasına yönelik düzeltme hareketi öne çıkıyor.
 
Piyasanın uzmanları, geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini, Bitcoin’de yeniden yükseliş hareketlerinin beklendiğini değerlendirdi.
 
Dün Bitcoin’de yaşanan geri çekilme hareketine diğer kripto para birimleri de eşlik ederken Ethereum’da bunlardan biri oldu. Ethereum dün 4 ayın en yüksek seviyelerinde hareket ederken; aniden yaşanan sert düşüş ile 3 bin 34 dolar seviyesine kadar geriledi. Ethereum şu sıralarda ise 3 bin 370 dolar seviyelerinde bulunuyor.
 
BU GELİŞMELERDEN SONRA YENİ RALLİ YAŞANABİLİR
 
Şant Manukyan - Uluslararası Piyasalar Uzmanı
 
Düşüş nedenini, düşüş olduktan sonra bin bir nedenle açıklayabilirsiniz. Bunlardan biri El Salvador konusu… Beklentiyi satın al, gerçekleşmeyi sat diye bir jargon vardır, dün gerçekleşme yaşandı. ‘Bitcoin deneyi’ başlamış oldu.
 
İkinci neden komplo teoricilerinin gözünden gidersek yerleşik sistem Bitcoin’den çok korkuyor, o yüzden de El Salvador’la Bitcoin’e saldırdı. Teknik seviye de diyebilirsiniz, ama günün sonunda Bitcoin’de bu tarz sert hareketler görüyoruz ve elimizde gözüken tek şey şu, 3.6 milyar dolarlık kaldıraçlı pozisyon dün kapandı. Bunun sıralamasına baktığımızda ilk sırada Ethereum pozisyonları, ikinci sırada Solano ve üçüncü sırada Bitcoin pozisyonları var. Dolayısıyla Solano ve Ethereum’daki havanın biraz spekülatif olduğu düşünülürse, bu aslında bir kaldıraçlı pozisyonların kapatılmasına yönelik bir düzeltme olarak okunabilir.
 
Bundan sonra ne olacak birincisi piyasa El Salvador’daki girişimi yakında takip edecek. Ben ‘Bitcoin pozitif’ olmama rağmen El Salvador’daki örneğinde doğru seçimin Bitcoin olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla orada bu denemenin başarısız olacağını düşünüyorum. Ama kısa vade de daha önemli olaylar var.
 
Birincisi ACC’nin getireceği regülasyonlar ki şu anda dün yine Coinbase’ye yönelik sunmaya hazırlandıkları bir ürünle ilgili ‘İnceleme başlatabiliriz’ uyarısı vardı. Geniş çapta bir regülasyon geleceği çok net. FATF’nin muhtemelen ekim ayında bütün ülkelere yönelik çalışması yayınlanacak. Bunun önemli olacağını düşünüyorum.
 
Bitcoin’in ITF’i spot mu çıkacak, yoksa kaldıraçlı Bitcoin kontratları mı üzerine mi bir ITF çıkacak? Bunların hepsi volatilite yaratacak kısa vadede biraz negatif okunacak gelişmeler. Bu gelişmeler önümüzden çekilirse piyasanın çok rahatlayacağını ve yeni rallinin orada bağlayacağını düşünüyorum. 
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap