SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Berat Albayrak’ın istifa haberi sonrası dolar sert düştü

Berat Albayrak’ın istifa haberi sonrası dolar sert düştü

09 Kasım 2020 Pazartesi - 13:10




Hafta sonu önce Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınması ve ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın henüz resmi olarak teyit edilmeyen istifa haberi, piyasalarda bomba etkisi yarattı. TL yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak 8.07'ye kadar çekildi. TL'den son 2 yılın en hızlı yükselişi yaşandı.





Piyasalar yeni haftaya ekonomi cephesinden gelen iki haberin etkilerini izleyerek başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın resmi Instagram hesabından istifa ediyorum açıklaması yayımlandı. Albayrak'ın istifa ettiğine ilişkin resmi açıklama henüz yapılmazken, AKP milletvekillerinin açıklamaları istifayı teyit etti.

Geçtiğimiz haftayı 8.50’nin üzerinde kapatan dolar kuru, uluslararası piyasalarda haftaya 8.35 seviyesinden başladıktan sonra 8.07’ye kadar çekildi.

YABANCILARDAN AĞBAL VE ALBAYRAK YORUMU

Hollanda merkezli Rabobank'tan gelişen piyasalar kıdemli döviz stratejisti Piotr Matys, Türkiye’de ekonomi yönetiminde hafta sonu yaşanan değişim ve TL’nin değer kazanmasına ilişkin bir rapor kaleme aldı.


“Türkiye’de sürprizlerle dolu bir hafta sonu” başlıklı raporda, Naci Ağbal’ın Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atanması kararınının ardından Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifasının tesadüf olmadığı görüşünü reddetmenin zor olduğu belirtildi.

Bu olağan dışı gelişmelerin, Türkiye’de ekonomide geleneksel politikalara doğru bir kaymanın işareti olabileceğini belirten Matys, bu durumun da TL’ye çok ihtiyaç duyduğu zamanı kazandırıp nefes aldırabileceğini öne sürdü.

Piyasanın daha önce pek çok olayda Ankara’ya iyimser yaklaşıp şans tanıdığını ancak bu defa kesin çıkarımlar yapmadan önce temkinli kalıp somu adımları görmeyi bekleyebileceğini belirten Matys, Erdoğan yönetimi ile yakın iş birliği içinde olan Ağbal’ın TL’ye paramparça olmuş olan güveni tekrar kazandırıp kazandıramayacağına bakılacağını vurguladı.

TCMB’deki görev değişimi ve Albayrak’ın istifasının, TL’de zamanı çoktan gelip geçmiş olan düzeltmeyi tetiklediğini belirten Matys, TL konusunda ılımlı iyimser olduklarını ancak faiz artışının büyüklüğü ve Albayrak’ın halefinin kim olacağının önemli olduğunu vurguladı.

TL’de uzun dönemli değer artışı için ise raporda, çok daha yüksek faiz ve yapısal reformlara güçlü bağlılık gerektiği öne sürüldü.


Yabancı ajanslar da haberi bakanlık yetkililerine dayandırarak doğrulattıkları yönünde haberler yayımladı. AKP kurmayları son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği yönünde yorumlar paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 16.00’da AKP’nin Merkezi Yürütme Kurulunu toplayacak. Toplantıdan ne yönde bir karar çıkacağı yakından izlenecek.

YENİ BAŞKAN AĞBAL’IN MESAJLARI TAKİP EDİLECEK

Cumartesi günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Murat Uysal görevden alınarak yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal getirildi. Ağbal ilk yazılı açıklamasında 19 Kasım’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına işaret ederken “gerekli kararlar alınacak” ifadesi piyasa tarafından “politika faizinde artış sinyali” olarak algılandı.

Yeni başkan Naci Ağbal görevi Murat Uysal'dan devraldı.


Bloomberg HT’de yer alan habere göre görevi cumartesi günü Uysal’dan devralan Ağbal, pazar günü banka genel müdürleri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Pazar günü yapılan toplantıya Türkiye Bankalar Birliği yönetiminde bulunan bankaların genel müdürlerinin katıldığı öğrenildi.

TL SERT DEĞER KAYBETTİ

TL’nin dolar karşısındaki son 3 yıldaki değer kaybı %55 civarında. Bu verilere göre 22 gelişmekte olan para birimi değerlendirildiğinde TL açık ara en çok değer kaybeden para birimi konumunda. TL’nin bu yılki kaybı ise %30.

TCMB’de beklenmedik şekilde yaşanan başkanlık değişiminin TL’deki değer kaybı ve son dönemde bir çok adım atılmasına karşın bunlardan sonuç alınamaması neticesinde gerçekleştirildiğini belirten yetkililere göre, maliye eski bakanlarından olan Naci Ağbal’ın başkanlık görevine gelmesi daha güçlü bir başkan imajı çizilmesini sağlayacak.

Merkez Bankası eylül ayında piyasaları şaşırtan faiz artışı ardından ekimde ise piyasa tahminlerinin aksine politika faizini %10.25’te sabit tutmuştu.


TCMB politika faizini sabit tutmasına karşın piyasaya uyguladığı faiz oranını %14.75’e kadar yükselerek likidite adımlarıyla sıkılaştırma yapmıştı. Albayrak ise TCMB’nin yeni sıkılaştırma yapabileceği mesajının ardından bu hafta döviz kurunda beklentinin çok üstünde bir dalgalanma yaşanmadığını, dolara müdahalenin de henüz düşünülmediğini söyledi.

Albayrak, dövizi faiz üzerinden baskılamanın mümkün olduğunu ancak faizi yükseltmenin üretimi düşüreceği ve istihdamda azalma yaratacağı endişesiyle bu yönteme başvurmadıklarını belirtti.

Rekabetçi TL söylemiyle birlikte son iki yıl başta olmak üzere son dönemde uygulanan politikalar yabancı yatırımcıların portföylerinde sert azalışların yanında kamunun 2019’dan beri 130 milyar dolara yaklaşan döviz arzı ile sonuçlandı.

Ayrıca TL’nin getirisini yeterli görmeyen lokallerde önemli bölümü altın olmak üzere yabancı para mevduatlarını bu yıl 27.4 milyar dolar artırmış durumda.

Yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerinde yılbaşından beri 5.8 milyar dolar satış yaptı. Yıllarca TL cinsi iç borçlanma piyasasında %20-25 ağırlığa sahip yabancılar bugünlerde bu oranı %3’lere kadar düşürmüş durumda. DİBS’de bu yıl yabancı çıkışı 7.6 milyar dolar.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap