SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Benzin ve motorin fiyatına ÖTV zammı geliyor!

Benzin ve motorin fiyatına ÖTV zammı geliyor!

04 Temmuz 2021 Pazar - 11:17




Benzin ve motorin fiyatına ÖTV zammı geliyor. Elektrik, doğalgaz ve LPG zamlarından sonra Maliye Bakanlığı'nın yakın zamanda benzin ve motorinde 50'şer kuruşluk ÖTV zammına gitmesini bekleniyor.





Petrol fiyatları ve dolar kuru artarken akaryakıt fiyatlarında da zamları beraberinde getiriyor. Benzin, motorin ve LPG'ye gelen zamların bir kısmın ÖTV’den düşülerek tüketiciye yansıtılmıyor. Ancak LPG'de ÖTV bu hafta gelen zam ile birlikte sıfırlandı. Benzin ve motorinde de ÖTV ciddi oranda düştü.

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre akaryakıt sektörü kaynakları ÖTV nedeniyle ciddi bir vergi kaybı yaşayan Maliye’nin yakın zamanda benzin, motorin ve LPG’de 50’şer kuruşluk ÖTV artışına gitmesini beklediklerini aktardı.

Bakanlık en son 20 Mayıs'ta ÖTV kaybını önlemek için benzin, motorin ve LPG'ye yaklaşık 50’şer kuruşluk ÖTV zammı yapmıştı.

LPG'DE ÖTV SIFIRLANDI! POMPA FİYATI 39 KURUŞ ZAMLANDI

Temmuz ayı ile birlikte zam yağmuru başladı. Doğalgaz ve elektrikle birlikte zamlanan ürünlerden biri de LPG oldu. LPG’nin litre fiyatı 64 kuruş zamlanırken, zammın 39 kuruşu pompa fiyatlarına yansıdı, 25 kuruşu ise eşel mobil uygulaması kapsamında ÖTV’den düşüldü.


Gelen bu zamla birlikte LPG'de ÖTV sıfırlandı.

BENZİN VE MOTORİNDE DE ÖTV GERİLEDİ

Normal zamanda kurşunsuz benzinde litre başına 2,52 TL'ye kadar çıkan ÖTV, şu an 83 kuruşa kadar gerilemiş durumda. Motorinde de ÖTV, 2,05 TL'den 71 kuruşa kadar geriledi.

Bu nedenle, ÖTV'si sıfırlanan LPG’nin yanı sıra, benzin ve motorinde de ÖTV zammı bekleniyor.

MALİYE HEDEFİN GERİSİNDE


Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, Hazine, 2021’in ilk beş ayında petrol ve doğalgaz ürünlerinin ÖTV’sinden 17,3 milyar TL gelir elde etti. Ancak 2021 yılında bu kalemden hedeflenen gelir 75,7 milyar TL ve beş ayda ulaşılan rakam, yıllık hedefe göre oldukça düşük.

2020’nin ilk 5 ayında petrol ve doğalgaz ürünlerinden elde edilen ÖTV miktarı, 24,2 milyar TL idi.

Sadece Eylül 2020-Mart 2021 döneminde Hazine’nin eşel mobil kaynaklı olarak ÖTV kaybı 4 milyar TL’nin üzerine çıkmıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap