SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Bankaların döviz alımlarına sınırlama geldi

Bankaların döviz alımlarına sınırlama geldi

18 Nisan 2023 Salı - 10:13




Hükümet küresel finans merkezi olma vaadiyle İstanbul Finans Merkezi'ni açarken, bankalara günlük döviz alımında sınırlama getirdi. Döviz işlemlerine dönük sınırlamalar artarken, Kapalıçarşı kuru ile banka kuru arasında fark açılıyor.





Merkez Bankası (TCMB), döviz işlemlerine dönük kısıtlamalara bir yenisini ekledi. Bankaların günlük döviz alımlarına sınırlama geldi.

Bloomberg’den Kerim Karakaya’nın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, TL üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla TCMB, bankaların, bankalararası piyasada yaptıkları döviz alımlarına günlük miktar sınırlaması getirdi.

Karar, bazı bankalara geçen hafta sözlü olarak iletildi. Günlük limitler, banka bazlı olarak belirlenirken, kur korumalı mevduat (KKM) ürünü kapsamındaki ihtiyaçlarıyla ilişkilendirildi.

Bloomberg haberinde, günlük limiti aşanlara ceza uygulanmadığı, yine de bankaların müşterilerinden güçlü döviz talebiyle karşılaşmaları durumunda bu limitler nedeniyle
açık pozisyonda kalma riskleri olduğu, bankaların da bu nedenle döviz alış-satış kur farkını giderek açtığı belirtildi.

Dün bankaların dolar satış kurları 20 lira seviyesine yükselmişti.


DÖVİZ İŞLEMLERİNE DÖNÜK KISITLAMALAR ARTIYOR

Seçim öncesinde döviz kurlarında yükselişi önlemek isteyen TCMB, döviz işlemlerinde birçok fiili ve resmi kısıtlama uyguluyor.

Döviz fazlası olarak şirketlerin krediye erişimi zorlaştırılırken, şirketlerin döviz alımlarında da sınırlamalar ve sıkı kontrol mekanizmaları uygulanıyor.

Döviz işlemleriyle ilgili saat sınırlamaları da uygulanırken, alım-satım marjı açılarak döviz talebi soğutulmak isteniyor.

KAPALIÇARŞI İLE BANKA KURU FARKI AÇILIYOR


Günlük limitler ve genişleyen alış-satış farklarının daha fazla şirketi ve bireysel yatırımcıyı İstanbul’da tarihi Kapalıçarşı’daki döviz bürolarına itiyor.

Bankalar arası piyasada kur 19,37 iken Kapalıçarşı’da 20’nin üzerinde görünüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap