SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Bankalara yeşil karne

Bankalara yeşil karne

27 Ekim 2023 Cuma - 10:34




Bankalara yeşil ekonomi kriteri getiriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tebliğ taslağına göre, bankaların verdikleri krediler, çevreci yatırımlara katkısına göre değerlendirilecek.





BDDK’nın tebliğ taslağına göre, bankaların çevresel ekonomik faaliyetlerin finansmanına katkısı ölçülecek. Düzenlemeyle, yurtiçi yatırımların yeşil alanlara yönlendirilmesi ve uluslararası yeşil finansal piyasalarından Türk reel sektörüne kaynak aktarılması sağlanacak. Özellikle uluslararası “yeşil fon”ların menkul kıymet ihracı, sendikasyon veya doğrudan kredi şeklinde Türkiye’ye getirilmesinde bankalar aracı olarak rol oynayacak. Bunun için de çevreci ekonominin nesnel kriterlere dayalı olarak belirlenmiş olması sağlanacak.

Taslağa göre, enerji verimliliğinde en az yüzde 30 oranında iyileşme sağladığı belirlenen krediler, “uyumlu varlık” olarak tanımlanacak. Uyumlu varlık hesaplamasında, “çevreye önemli zarar vermeme” koşulu aranacak.

‘Uyumlu varlık’ sayılacak krediler

- 2025 sonuna kadar elektrikli ve hibrit araçlar için, 2026’dan itibaren de sıfır egzoz emisyonuna sahip araçlar için verilen taşıt kredileri.

- “İyi tarım”, “organik tarım belgesi” bulunan tarımsal üreticilere verilen krediler.


- “Greening Hotels”, “güvenli turizm”, “çevre dostu” sertifikası olan otellere sağlanan krediler.

- Yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen krediler.

- Elektrikli araç şarj istasyonlarına verilen krediler.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap