SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Bakan Bolat: İhracat, büyümemizin itici gücü olmaya devam ediyor

Bakan Bolat: İhracat, büyümemizin itici gücü olmaya devam ediyor

14 Kasım 2023 Salı - 16:41




Hizmet İhracatçıları Birliği ödül törenine katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2022 yılında tarihi rekor olarak 254 milyar 200 milyon dolarlık bir mal ihracatına ve 89 milyar dolarlık bir hizmet ihracatına ulaşmıştık. Dünya ile kıyasladığımızda son 10 yılda dünyada hizmet ihracatı yıllık ortalama yüzde 4 buçuk büyümüş. Türkiye'de ise hizmetler ihracatı yıllık ortalama yüzde 7,3 oranında büyümüş. Demek ki dünyadan daha hızlı büyüdük" dedi.





Hizmet ihracatçıları Birliği'nin 5'incisi düzenlenen ödül töreni Bakırköy'de bir otelde gerçekleştirildi. Ödül törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı Şekip Avdagiç, Türkiye İhracatçıları Birliği (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve çok sayıda iş insanı katıldı. Açılış konuşmalarının ardından hizmet sektöründe ülke ekonomisine katkı sunan 54 firmaya ödüller verildi.

"İHRACAT, BÜYÜMEMİZİN İTİCİ GÜCÜ OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR"

Ödül töreni öncesi konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2021 yılında dünyada en yüksek büyüme oranına sahip olan üç ülke arasında olmamızı sağlayan yüzde 11,4 oranında büyürken malların ve hizmetler ihracatının büyümeye katkısı 5,3 puan gibi yüksek bir seviyede olmuştur. Yine 2022 yılında ekonomimiz yüzde 5 buçuk oranında büyürken mal ve hizmet ihracatımız bu büyümenin yarısı kadar pozitif bir katkı yapmıştır. Böylece ihracat büyümenin itici gücü olmaya devam etmiştir. 2022 yılında tarihi rekor olarak 254 milyar 200 milyon dolarlık bir mal ihracatına ve 89 milyar dolarlık bir hizmet ihracatına ulaşmıştık. Dünya ile kıyasladığımızda son 10 yılda dünyada hizmet ihracatı yıllık ortalama yüzde 4 buçuk büyümüş. Türkiye'de ise hizmetler ihracatı yıllık ortalama yüzde 7,3 oranında büyümüş. Demek ki dünyadan daha hızlı büyüdük." ifadelerini kullandı.

"DÜNYA HİZMETLERİ İHRACATINDAKİ PAYINI YÜZDE 2'YE YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORUZ"

"Hizmetler sektörünün sahip olduğu büyük potansiyeli ihracata dönüştürmesi ve yapılan muazzam yatırımların meyvelerini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diyerek sözlerine devam eden Bakan Bolat, "İftiharla ifade etmek isterim ki 2021'de 61 buçuk milyar dolar, 2022'de yüzde 45 bir artışla 89 milyar dolar ile hizmetler ihracatı Cumhuriyet tarihimizin zirvesine ulaşırken. Dünyadaki payı da yüzde 1,3'e yükseldi. Dünyada hizmetler ihracatı yıllık 7 trilyon dolar civarında. Malların ihracatı ise 25 trilyon dolar civarında. İşte bu küresel rakamlar içinde paylarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Mal ihracatında 25 trilyon dolar içinde 255 milyar dolarla payımızı yüzde 1,03'e yükselttik. Ama hedeflerimiz büyük. İnşallah 2028'e kadar malların ihracatı için de dünyadaki payımızı yüzde 1,20'ye, ve 375 milyar dolar toplam ihracata, mal ihracatına, hizmetler ihracatında da 200 milyar dolarlık bir mutlak hedefe ve bunun da Dünya hizmetleri ihracatındaki payını yüzde 2'ye yükseltmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.


"TURİZM, TAŞIMACILIK, SAĞLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİNDE REKORLAR KIRIYORUZ"

Ticaret Bakanı Bolat, "Hizmetler sektörünün alt birimlerinde de rekorlar kırıyoruz. Turizm sektöründen sonra en büyük döviz kazandıran taşımacılık ve lojistik sektöründe 35,3 milyar dolar ile 2022 yılında bir ihracat rakamımız sağlandı ve dünya taşımacılık sektöründe 8'inci sıradayız. Turizm sektöründe 46 milyar dolarlık bir döviz gelirleriyle ve 51 milyonluk bir turist girişiyle dünyada 4'üncülüğe yükseldik. Sağlık turizminde son 20 yılda 14 kattan fazla bir ihracat artışı sağlanarak 2022'de 2 milyar 100 milyon dolarlık bir döviz kazandırdı ihracatçılarımız. Ülkemiz için yumuşak güç olan eğitim sektöründe tam 300 bin uluslararası öğrenciye ulaştık. Arkadaşlar 20 yıl önce Türkiye'de sadece 5 bin uluslararası öğrenci vardı. 10 yıl önce 2012'de 30 bindi. Bu rakam 2022'de 300 bin öğrenciye ulaştı. Onlar bizim gönül, kültür, ticaret siyaset ve dostluk elçilerimiz ve köprülerimiz olarak çok önemli varlıklarımız konumundalar." dedi. (DHA)

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap