SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ayçiçeği üreticilerinin sorunları TBMM’de!

Ayçiçeği üreticilerinin sorunları TBMM’de!

25 Mayıs 2016 Çarşamba - 15:39




Adana’daki ayçiçeği üreticileri zor günler yaşıyor.





CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Ceyhan ve bölgesinde ekilen ayçiçeklerinde ‘ayçiçeği mildiyö hastalığı’ nedeniyle üreticilerin 6 bin dekar alanı sökerek yeniden ekim yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, çiftçinin zararının karşılanması ve borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Adana’daki ayçiçeği üreticileri zor günler yaşıyor.

Ceyhan bölgesindeki ayçiçeği ekilen alanlarda görülen hastalık üzerine Şubat ayında yaptıkları ekimleri boşa giden ayçiçeği üreticilerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi.

Adana ili Ceyhan İlçesinde 2016 yılı için 150 bin dekarda ayçiçeği ekiminin 15 Şubat 2016 tarihi itibariyle yapıldığını ancak üreticilerin; tarlalarında görülen hastalıklar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Türkmen, soru önergesinde Ceyhan Ziraat Odası’nın belirlemelerine yer verdi. Elif Doğan Türkmen, şunları kaydetti:

“Ceyhan ve bölgesinde ekilen ayçiçeklerinde ‘ayçiçeği mildiyösü’ hastalığı nedeniyle üreticilerin, yaklaşık 6 bin dekar alanı sökerek yeniden ekim yapmak zorunda kaldıkları ifade edilmektedir. Ürünlerde yüzde 10 ila 70 arasında verim kaybı yaşanmasına neden olduğu belirtilen bu hastalık, özellikle yeniden ayçiçeği ekimi yapmak zorunda kalan üreticiler ile tarlalarında söz konusu hastalığa rastlanan tüm çiftçilerimizi zarara uğratmıştır.”


CHP Adana Milletvekili Türkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:

“Ceyhan ve bölgesinde ayçiçeği üreticilerinin hastalık nedeniyle uğradıkları zararların tespiti ve çözümü konusunda Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?

Çiftçinin uğradığı zararı karşılamak için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

Zarara uğrayan ayçiçeği üreticilerinin borçlarını faizsiz olarak erteleyerek, çiftçiye destek olmayı düşünüyor musunuz?”

Ayçiçeği Mildiyö Hastalığı nedir?


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü web sitesindeki bilgiye göre, Ayçiçeği Mildiyö Hastalığına (Plasmopara halstedii), obligat bir fungal parazit olan Plasmopara halstedii etmeni sebep oluyor. Mikologlar mildiyö hastalığına sebep olan P.halstedii’nin 35 genus (cins) ve 80 türünü sınıflandırmışlar. Konukçu yaygınlık çalışmalarında hastalık etmeni diğer tür Compositae familyalarından izole edilse bile ayçiçeğini enfekte eden etmenin diğerlerinden daha az olduğu belirlenmiş. Sadece birkaç türü ayçiçeği üzerinde patojenik etkiye sahip.

Ayçiçeklerinde mildiyö hastalığına neden olan Plasmopara halstedii fungusu, ilk olarak 1876 yılında Halsted tarafından Massachusetts’de (A.B.D) rapor edilmiş.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap