SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Aracı olanlar yandı! ÖTV, MTV, KDV derken 1 trilyonluk vergi kapıda

Aracı olanlar yandı! ÖTV, MTV, KDV derken 1 trilyonluk vergi kapıda

19 Ekim 2023 Perşembe - 15:15




Önümüzdeki yıl araç sahipleri vergi cehennemini yaşayacak. ÖTV, MTV ve akaryakıt vergileri KDV hariç 1 trilyon lirayı geçecek. Alkol ve sigara tüketenler büyük vergi ödeyecek.





Vatandaşın sırtına yük olacak ağır vergiler, önümüzdeki yıl özellikle araç sahiplerini vuracak. İktidar, enflasyonu yüzde 33’e indireceğini söylerken, vergilere yüzde 70 civarında zam yapmayı planlıyor. Enflasyon tahmininin iki katından fazla artış gösterecek olan vergiler, mutfağı vururken araç sahipleri için de dev boyutlara ulaşacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; içki ve sigaradan alınan yüksek vergiler de bütçenin en önemli gelir kalemleri arasında yer almayı sürdürecek. İktidar bu yıl deprem gerekçesiyle Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) iki kere tahsil etmişti. Yılın başında 38.8 milyar lira gelir öngörülen MTV’den çifte vergi sayesinde yılın sonunda 71.5 milyar lira tahsilat yapılacağı hesaplanıyor. İktidar önümüzdeki yıl MTV gelir beklentisini ise 68 milyar 962 milyon lirayla çok yüksek tutuyor.

1 TRİLYONU GEÇECEK 

Bu rakam, araç sahiplerinden gelecek seneki MTV’nin yüzde 84.3 oranında zamlanacağını, dolayısıyla yeniden değerleme oranının yüksek belirleneceğini gösteriyor. Yeni araç alacaklardan da ÖTV yoluyla önümüzdeki yıl 498.5 milyar lira gelir elde edilecek. Yüzde 44’lük bu gelir artış hedefi yeni yılda sıfır araca yönelik zamların da çok olacağını işaret ediyor.

Araç sahiplerinden ayrıca akaryakıt Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olarak 455 milyar lira alınacak. Sadece akaryakıt ÖTV’sinin Katma Değer Vergisi ( KDV) olarak ayrıca 91 milyar lira tahsil edilecek. Böylece gelecek yılın bütçesine araç sahiplerinden girecek kaynak, araç ve akaryakıttaki ÖTV’siz fiyat üzerinden alınacak KDV hariç 1 trilyon 113 milyarı geçecek.


İÇKİ VE SİGARADAN BÜTÇEYE 359 MİLYAR LİRA GİRECEK

Alkollü içkilerle sigaraya sürekli çok yüksek oranlarda vergiler uygulayan iktidar, 2024’te hem alkol hem de tütün vergilerini yüzde 71’in üzerinde arttıracak. Bu yıl devletin kasasına alkollü içeceklerden 63 milyar, sigaradan 146 milyar olmak üzere toplam 209 milyar lira para girecek. 2024’te ise yıl başında ÖTV’ye yapılacak yüzde 70’in üzerindeki zamlarla alkolden elde edilen vergi 107.5 milyara, tütün ve sigaradan elde edilen vergi de 251.5 milyara çıkacak. İki kalemden bütçeye girecek kaynak 359 milyar lirayı bulacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap