SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Altın talebi üç yılın zirvesinde

Altın talebi üç yılın zirvesinde

04 Şubat 2017 Cumartesi - 16:37




ABD seçimleri ve Brexit referandumunun etkisiyle yatırımcılar dövizden uzaklaşıp altına para yatırdı. Küresel altın talebi üç yılın zirvesine çıktı. F





Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre küresel belirsizlikler ve kurlara olan güvensizlik ile uluslararası altın talebinde ciddi bir artış gözleniyor. Altına olan talep 2016’da önceki yıla göre 92.9 ton artarak yüzde 2 yükselişle son üç yılın zirvesine çıktı. Altına olan toplam talep 4 bin 308.7 tona yükseldi.

Altına olan talebin bu denli yükselmesi eylül sona itibariyle altın fiyatlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artmasına neden oldu. Altın eylül ayına kadar olan rallisinden sonra Trump’ın başkan olarak yaptığı ilk konuşmada verdiği sinyaller ve Fed’in faiz artırımıyla birlikte kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi ve geçen yılı 2015’e göre yüzde 8 artışla tamamladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da Fotoğraf: REUTERS
 
TRUMP ETKİLEDİ

Dünya Altın Konseyi’nin Pazar Araştırmaları Müdürü Alistair Hewitt Brexit referandumu ve ABD seçimlerinin bu yıl altının kaderini belirlediğinin altını çizdi. Hewitt altına olan talebin azalmayacağını ifade ederken, “2017’de hakim olmasını beklediğimiz belirsiz siyasi ve ekonomik ortamla birlikte altına olan talebin sonlanmamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Altın talebini en çok artıran ülkelerden biri ise Çin oldu. Yuan’ın ABD Doları karşısında zayıflamasının ardından Çin’de altın talebi geçen sene yüzde 25 arttı. Dünya Altın Konseyi 2016 raporunun Türkiye ve Ortadoğu bölümünde ise Türkiye’de mücevhere olan talebin dördüncü çeyrekte zayıfladığı bildirildi. Raporda kur artışının da talebin düşmesinde önemli etkisi olduğu vurgulandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap