SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Alaattin Aktaş, Nebati'nin verdiği sayılarla hesapladı: İşte zarar

Alaattin Aktaş, Nebati'nin verdiği sayılarla hesapladı: İşte zarar

01 Nisan 2022 Cuma - 11:45




Alaattin Aktaş, Nurettin Nebati'nin verdiği sayılar üzerinden kur korumalı mevduatta ilk haftaki Hazine'nin zararını açıkladı.





Kur korumalı mevduatta Aralık ayında açılan hesapların vadesi doldu ve ilk ödemeler yapıldı. Hazine'ye 70 milyar lira tutarındaki bu hesaplar için 13.5 milyar lira kur farkı yükü bindi.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş konuyla ilgili olarak ilk aydaki yüksek ödemeye karşılık açılan hesap sayısının Ocak'ta düşmesi ve başlangıç kurunun başlangıçta yüksek olması nedeniyle Nisan'da daha az bir ödeme olacağını belirtti.

Maliye'den ilk başlarda bu uygulamayı savunanların ödemelerle birlikte Hazine'ye yük kısmına değinmediğini, adeta unutturmaya çalıştığını aktaran Aktaş yazısına şöyle devam etti;

"Bu uygulama biraz kapalı kutu zaten! Uzun süre hesaptaki toplam tutar yalnızca sözel açıklamalarla duyuruldu, daha sonra BDDK hesap tutarını günlük olarak hem TL bazında, hem döviz bazında vermeye başladı, derken bundan vazgeçildi ve haftalık olarak yalnızca toplam tutarın ilanıyla yetinilir oldu. En son tutar da 25 Mart itibarıyla 610 milyar liraya erişmiş görünüyor.

Bu hesapların vadesini bilmiyoruz. Hangi gün ne miktarda hesap açıldığını da... Ancak gün gün ne kadar hesap açıldığı konusunda sınırlı bir bilgimiz var. Maliye Bakanı Nebati bir süre önce yaptığı açıklamada uygulamanın ilk bir aylık dönemindeki sonuçları vermişti."

Alaattin Aktaş, Nurettin Nebati'nin verdiği sayılar üzerinden yaptığı hesap ile bir haftanın bilançosunu çıkardığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Kur korumalı 70 milyar liralık mevduata üç ayda yıllık yüzde 17, üç aylık yüzde 4.25 üstünden yaklaşık 3 milyar lira faiz işledi.          

Ancak aralık sonundan mart sonuna kadar geçen dönemde kur artışı faizden çok fazla olduğu için hesap sahiplerine yüklü miktarda kur farkı ödendi.           

Özellikle 28 Aralık’a kadar olan dönemde başlangıç kuru çok düşüktü. Örneğin 27 Aralık’ta hesap açtıranlar, üç aylık vadenin dolduğu 28 Mart itibarıyla yüzde 29.85’e ulaşan kur artışıyla rekor gelir elde etti. Sonuçta 70 milyar liraya 13.5 milyar lira kur farkı işledi.          

Böylece aralık ayının son haftasında 70 milyar lira yatıranlar yaklaşık 3 milyar lirası faizden, 13.5 milyar lirası da kur farkından olmak üzere üç ayda 16.5 milyar lira kazanç sağladı. Bir başka ifadeyle tasarruf sahibine bu dönemde yüzde 4.25 faiz, yüzde 19’un üstünde kur farkı ödendi. Toplam kazanç yüzde 24’e yaklaştı."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap