SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Aktaş TÜİK'ten önce açıkladı: Akaryakıt, sigara enflasyonu fırlatacak

Aktaş TÜİK'ten önce açıkladı: Akaryakıt, sigara enflasyonu fırlatacak

02 Şubat 2022 Çarşamba - 09:58




Ekonomist Alaattin Aktaş, Ocak ayı enflasyonu açıkladı. TÜİK'ten önce enflasyon tahmini yapan Aktaş, akaryakıt, sigara fiyatlarına dikkat çekti.





TÜİK'ten görevden alınan eski Başkan Sait Erdal Dinçer ile yaptığı röportajla dikkat çeken Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Ocak ayı enflasyon tahmini yaptı. Daha önce 13,5-15 arasında tahmin ettiği ocak ayı enflasyon artışını yüzde 12 olarak revize ettiğini söyleyen Aktaş, akaryakıt ve sigara fiyatlarına dikkat çekti.

Aktaş, "Bu revizyonda en büyük etken yeni ağırlıklar. Ocak ayında çok yüklü zam gören elektrik, doğalgaz ve sigaranın 2022 ağırlığı daha düşük olacak. Ağırlığı artan otomobilde ise zam yok. Akaryakıt zamları ise ağırlık artışıyla birlikte TÜFE oranını yukarı itecek" dedi.

2022 yılında enflasyon hesaplamasında kullanılacak ağırlıkların daha da netleştiğini ifade eden Aktaş şunları kaydetti:

"YENİ TAHMİN YÜZDE 12 CİVARI

Ocak ayı TÜFE artışını yüzde 13.5-15.5 arasında tahmin ederken 2021 yılı ağırlıklarını esas aldığımızı, o yüzden de bu tahmini biraz el yordamıyla yapmak durumunda kaldığımızı belirtmiştik.


Şimdi 2022'nin ağırlıklarına ilişkin tablo biraz netleşir gibi oldu.

Bu ay ortalama olarak yüzde 70-75 arası zam gören elektriğin TÜFE'deki ağırlığı geçen yıldan daha az.

Ocak ayında yüzde 25 zam gören doğalgazın ağırlığı da...

Aynı şekilde yüzde 47 zam yapılan sigaranın da...

Buna karşılık otomobilin ve akaryakıtın ağırlığında artış olacak. Ancak otomobil fiyatları ocak ayında neredeyse hiç değişmedi, dolayısıyla bu kalemden TÜFE'ye etki neredeyse sıfır düzeyinde kalacak. Akaryakıt zamları ise TÜFE'yi yukarı yönlü etkileyecek.


Ama sonuçta ağırlıklardaki bu değişiklik TÜFE'yi ilk tahminimizden biraz aşağı çekecek gibi görünüyor. Bu yüzden yeni tahminimiz yüzde 12 civarı. Yüzde 12'nin en fazla artı-eksi yarım puan oynayacağını düşünüyoruz.

YILLIK YÜZDE 49.89 OLACAK 

Ocak ayı artışının yüzde 12 olarak gerçekleşmesi halinde tüketici fiyatlarındaki yıllık oran yüzde 50'ye dayanacak.

Aralık sonunda yüzde 36.08 olan yıllık artış, ocak sonunda yüzde 49.89'a çıkacak.

Geçen yılın şubat, mart ve mayıs aylarındaki görece düşük oranların etkisiyle yıllık TÜFE artışı genel eğilim olarak artmaya devam edecek. Fiyatlar geçen yıl şubatta yüzde 0.91, martta 1.08, mayısta ise yüzde 0.89 oranında artış göstermişti.


ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 100'Ü GEÇECEK

Tüketici fiyatlarına öylesine odaklandık ki üretici fiyatları biraz ikinci planda kaldı. Ancak yarın üretici fiyatların yıllık düzeyini görünce gözlerimiz fal taşı gibi açılacak.

Üretici fiyatlarının ocak ayında yüzde 14'ün üstünde artması durumunda yıllık artış yüzde 100'ü aşacak. Belki okuyunca bile şaşırdınız; yüzde 100'de bir yanlışlık var diye düşündünüz ama yok; yanlışlık yok.

Yİ-ÜFE için aylık yüzde 14'ün üstünde bir artış hiç de şaşılacak bir oran değil. Hatırlayalım; üretici fiyatları aralık ayında tam yüzde 19.08 artmış ve yılı yüzde 79.89 düzeyinden kapatmıştı."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap