SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > AKP'nin dolar kurunu durdurma hamlesi KKM'de flaş iddia: Yasal değil!

AKP'nin dolar kurunu durdurma hamlesi KKM'de flaş iddia: Yasal değil!

09 Mayıs 2022 Pazartesi - 15:57




Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar kurunu durdurmak için açıklandığı KKM için ekonomist Murat Kubilay'dan flaş iddia geldi. Kubilay, KKM'nin kendisininde yapılan ödemenin de yasal olmadığını söyledi.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık’taki kabine toplantısının ardından kamuoyuna açıklanan Kur Kurumalı Mevduat (KKM) sistemi dört aya aşkın bir süreyi geride bıraktı.

Kur Korumalı Mevduat sistemi bu güne kadar 53,3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Bunun tahmini 28 milyar dolarlık kısmı döviz hesaplarından TL’ye dönüşten, kalanı ise standart TL mevduatta olup yeni bir döviz kuru artışından endişe ederek döviz benzeri yatırım aracı arayanları bankaların yönlendirmesinden geldi.

KKM ile birlikte mart ayı sonu itibariyle üç aylık vadenin dolduğu kur korumalı mevduat sisteminde 11,7 milyar TL faiz ödemesi yapıldı.

KKM NEDEN YASAL DEĞİL?

Ekonomist Dr. Murat Kubilay KKM'nin iktisadi ve hukuki boyutunu politikyol'da yayımlanan 'Kur Korumalı Mevduat neden yasal değil?' başlıklı yazısında değerlendirdi. Kubilay, ''Elbette Türkiye’de hukukun üstünlüğü iyice zayıflatıldı, dolayısıyla KKM’nin yürürlüğe girmesi gibi ona dair ödemelerin yapılması da aynı hukuksuzluk içerisinde gerçekleşiyor. Devlet bütçesinden bir harcama yapılacaksa, buna ilişkin ödenek bütçe kanununda belirtilir. Çeşitli nedenlerle bu ödenek yeterli olmazsa, ek bütçe çıkarılarak gerekli ödemeler yapılır" dedi.


DEVLETİN YÜKÜ DAHA DA ARTACAK

6 ve 12 aylık vadeli KKM hesapları için henüz ödeme yapılmadığını belirten Kubilay, "Peki ya bütçe kanununda bu ödemelere dair herhangi bir madde var mı? Tabii ki yok. Çünkü merkezi yönetim bütçesi 17 Aralık tarihinde kanunlaştı; hâlbuki KKM 21 Aralık tarihinde duyuruldu. Peki ya ek bütçe? Maalesef bu da gerçekleşmedi, HMB Bakan Yardımcısı’nın açıklamasına göre, sadece 8 Nisan tarihine kadar HMB tarafından 13,2 milyar TL ve TCMB tarafından 1,6 milyar TL ödeme yapıldı. Üstelik bu esnada katılım gösteren şirketlerden 10,2 milyar TL’lik kurumlar vergisi tahsilatından da feragat edildi. Hepsi bu kadar değil, çünkü yapılan bu ödemeler 3 ay gibi en kısa vadeyi tercih edenler içindi; yani 6 ve 12 aylık vadeyi seçip mevcut döviz kurları itibarıyla ödemeye hak kazananlar için henüz ödeme yapılmadı, döviz kurlarında bu seviyenin korunması halinde dahi, devletin yükü daha da artmış olacak'' ifadelerine yer verd

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap