SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Akaryakıt zammı domino etkisi yaratacak

Akaryakıt zammı domino etkisi yaratacak

17 Temmuz 2023 Pazartesi - 09:34




ÖTV artışıyla benzin ve motorin litrede 6 lira, otogaz ise 4 lira zamlandı. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, domino etkisiyle iğneden ipliğe tüm ürünlere zam olarak yansıyacak.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile akaryakıtta ÖTV tutarı artırıldı. KDV ile birlikte benzin ve motorin fiyatı 6 TL birden arttı. 28 lira olan bir litre benzin 34 liraya, 26 lira olan motorin ise 32 liraya yükseldi. Otogaz ise 4 liralık artışla 16 liraya dayandı.

Bazı Mallara Uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre; 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı toplamda 7,52 lira, 98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 7,99 lira olacak. Motorinin litresi üzerinden 7,05 lira, LPG otogazda da 5.77 lira ÖTV alınacak. Kararla, ÖTV tutarları motorinde ve benzinde litre başına 5 lira yükseltilmiş oldu. Düzenlemeden önce benzinden litrede 2,52 TL, motorinden 2,05 TL ÖTV alınıyordu. ÖTV zammının benzin ve motorinde pompa satış fiyatına yansıması KDV'si ile birlikte 6 lirayı buldu. LPG’deki artış ise 4 lira oldu.

SEÇİM SONRASI %70 ARTIŞ

Düzenleme öncesinde motorinin litresi İstanbul’da 26,32 lira, Ankara’da 26,80 lira, İzmir’de 26,97 liradan satılıyordu. Benzin litre fiyatı ise önceki gelen son zam ile İstanbul’da 28,05 lira, Ankara’da 28,53 lira, İzmir’de 28,63 lira olmuştu. ÖTV artışından sonra akaryakıt fiyatları dün gece geç saatlerde yeniden güncellendi. Benzinin litre fiyatı 35,90 liraya, motorin 33,18 liraya yükselirken, otogaz 15.91 lira oldu.

Seçimlerin ardından akaryakıta art arda zamlar yapıldı. Seçim sonrası dolar kurundaki artış nedeniyle hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına bir de KDV ve ÖTV zammı eklendi. Son ÖTV zammıyla birlikte 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından benzine yüzde 69,20 zam geldi. 28 Mayıs’ta benzin 20,56 liradan satılırken şu an ortalama 34,94 liradan satılıyor. Seçimin ardından motorine gelen zam ise yüzde 71’i aşmış durumda. 28 Mayıs’ta 19,40 liradan satılan motorinin güncel fiyatı 33,18 lira seviyesinde. Böylelikle, 1 Ocakta 19,61 lira olan benzine yılbaşından bu yana yüzde 78 zam gelirken yıl başından bu yana motorindeki artış ise yüzde 50,61 oldu.  


DOMİNO ETKİSİ

Esnaf, çiftçi ve üretici firmalar için en büyük gider kalemlerinden biri olan akaryakıt fiyatlarının artması, domino etkisiyle iğneden ipliğe bütün ürünlere yeni zamları da beraberinde getirecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'dan sert tepki geldi. Akın, "Akaryakıt zammı çarşı, pazarda ve raflarda yeni zamları tetikleyecek. İktidar Türkiye yüzyılının başlatacağı propagandasını yaptı; ama başlayan zam furyası dönemi oldu” ifadelerini kullandı.

CHP'li Akın yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi: "AK Parti iktidarı seçimden sonra vergi artışlarıyla başlattığı zam furyasını akaryakıttan alınan ÖTV’ye yapılan fahiş zamla devam ettiriyor. Yapılan son ÖTV zammıyla benzinin litre fiyatı 35 liraya, motorinin fiyatı ise 33,5 liraya dayanmıştır. Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını belirleyici olan brent petrolün uluslararası piyasalarda son aylarda neredeyse yüzde 40 oranında düşmesine karşın iktidarın imza attığı söz konusu fahiş ÖTV zammı ne uluslararası konjonktürle ne de dünyadaki gelişmelerle açıklanabilir. ÖTV’nin benzin ve motorinde neredeyse yüzde 200 oranında artırılması doğrudan AK Parti iktidarının neden olduğu ekonomik krizde acı reçetenin vatandaşa verildiğinin açık bir göstergesidir.

ÖTV ZAMMI YENİ ZAMLARI TETİKLEYECEK

Geçtiğimiz haftalarda motorlu taşıtlar vergisini bu yıl içinde ikinci kez alınmasına ilişkin karara imza atan iktidar; şimdi de tüm sektörlerde doğal bir girdi olan akaryakıtın pompa fiyatını 6 lira birden yükselterek iğneden ipliğe bütün ürünlere yeni zamların domino etkisiyle yapılmasının da önünü açmıştır. Akaryakıttaki bu fahiş zam; hem üretim hem de nakliye maliyetlerini artıracağı için; vatandaşlarımız bu zamdan hem doğrudan hem de çarşı, pazar ve raf fiyatlarındaki artışla dolaylı olarak etkilenecek. ÖTV artışı aynı zamanda tüm sektörlerde üretim maliyetlerini yükselteceği için enflasyonun da artmasına neden olacaktır.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap