SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Akaryakıt krizi! Giderek kötüleşiyor! Ülkeler alarm verdi! Türkiye'de ise...

Akaryakıt krizi! Giderek kötüleşiyor! Ülkeler alarm verdi! Türkiye'de ise...

29 Kasım 2021 Pazartesi - 13:32




Akaryakıt krizi dünyayı sallıyor. İlk olarak İngiltere’de başlayan, ardından başta Almanya ve Fransa olmak üzere tüm Avrupa’ya yayılan enerji krizi, ABD’ye de sıçramıştı. Tedarik zincirindeki aksaklıklarla birlikte enerji kaynaklarındaki yüksek zamlar nedeniyle ciddi bir küresel krizle karşı karşıya olan AB ülkeleri için bir kez daha kırmızı alarm verildi.





Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla beraber patlak veren küresel enerji krizinin boyutu, her geçen gün artıyor. Yaşanan ekonomik bunalımın en çok vurduğu alanlardan olan akaryakıt sektörü, aylardır alarm veriyor.

"KRİZ KÖTÜLEŞİYOR" ÇAĞRISI

İngiltere'de, yaşanan tedarik sorunları nedeniyle başlayan akaryakıt krizi, kıtlık endişesini de beraberinde getirmişti. Enerji sektöründeki arz-talep dengesizliği nedeniyle elektrik ve akaryakıt fiyatlarında rekor artışın yaşandığı İngiltere ve ABD'de, krizin boyutu her geçen gün kötüleşiyor.

Özellikle İngiltere'de elektrik fiyatlarındaki artış, son aylarda yüzde 80'i aşarken yüzlerce firma, yüksek fiyatlar nedeniyle maliyetlerini karşılayamadıklarını söyleyerek kepenk kapatacağı uyarısında da bulunmuştu.

İngiltere'yle de sınırlı kalmayan enerji krizi, kıta genelinde doğalgaz ve elektrik fiyatlarına rekor zamları beraberinde getirmişti.


Sene başından bu yana, enerji sektöründe yüzde 250'den fazla artışın yaşandığı kıtada medya, kırmızı alarm çanlarını bir kez daha çaldı.

TÜRKİYE’DE TEĞET GEÇTİ

Akaryakıt krizi Türkiye’de ise derinden hissedilmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akaryakıt vergisinden feragat edildiğini ve fiyatların belli bir seviyede tutulduğunu belirterek “Eşel mobil sistemi ile 60 milyar lirayı bulan bir fedakârlık yaptık. Küresel yükselişe rağmen, bu yıl elektriği maliyetinin neredeyse yarısı düzeyinde bir faturayla vatandaşlarımıza vererek, 17 milyar liralık bir sübvansiyon uyguladık. Böylece 2021 için vatandaşlarımızın cebinden 127 milyar liralık ilave bir meblağın çıkmasını önledik. Bir başka ifadeyle her vatandaşımıza yıllık 1.500 liranın üzerinde bir enerji desteği vermiş olduk” açıklamasında bulundu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap