SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Akaryakıt fiyatlarına zam sinyali! Benzin fiyatları 16 TL'yi bulacak

Akaryakıt fiyatlarına zam sinyali! Benzin fiyatları 16 TL'yi bulacak

21 Ocak 2022 Cuma - 17:21




Akaryakıt fiyatları iki ayda yüzde 50 zamlanarak 15 liraya dayandı. Benzin fiyatları brent petrolün daha da artmasıyla 16 TL'yi bulabilir.





Son zamlarla birlikte benzin 14,04, motorin 14,25 TL oldu. 1 Aralık'tan bugüne  dolar aynı seviyelerde kalmasına rağmen, küresel arz talep endişeleri sebebiyle ham petrol yüzde 30 arttı. Bu da pompaya yansıdı. 50 günde benzin fiyatı yüzde 48 yükseldi. Aralık başında 68 dolar ham petrol bu hafta 89 doları test etti. Fiyatların jeopolitik riskler ve pandeminin biteceği umuduyla daha da artması bekleniyor Söz konusu senaryo gerçekleşirse ham petrol fiyatları daha da yükselecek, bu da benzin fiyatlarında yeni zamlara neden olacak.

PETROL FİYATLARI TEPEYE TIRMANDI

Türkiye gazetesinden Ömer Faruk Bingöl’ün haberine göre, Ukrayna kaynaklı ABD- Rusya gerilimi, BAE’de üretim sahalarına saldırı, Kahramanmaraş’taki patlama gibi jeopolitik riskler, petrolde arz endişesini tırmandırıyor. Yaşanan ve öngörülen arz talep dengesizlikleri petrol fiyatlarını bu ay 89 doların da üzerine taşıdı. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda (dün saat 12 itibarıyla) 87-88 dolar bandında seyrediyor. Bu rakam, 1 Aralık 2020’de görülen 68 dolar dip seviyesine göre yaklaşık yüzde 30 yukarıda.

AKARYAKITTA 16 LİRA SİNYALİ

Türkiye’nin yıllık enerji ithalatının 40-50 milyar dolar civarında gerçekleştiği, akaryakıt fiyatlarında da “brent petrol” kaynaklı yükselişlerin gerçekleştiği dikkate alınırsa gözümüz bu yıl petrol fiyatlarında da olacak. Mevcut şartların devamı hâlinde petrol fiyatlarında 8 yıl sonra yeniden 100 dolara yolculuk başlayabilir. Bu durum akaryakıtta litre fiyatlarını 16 TL’nin de üzerine taşıyabilir. Cari açık ve enflasyon üzerinde de baskı oluşturabilir.


Neler yaşanıyor? Öncelikle son bir haftada jeopolitik tarafta yaşanan gerilimleri hatırlayalım:

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nın yaklaşık 511. Kilometresinde Salı akşamı kilometresinde patlama yaşandı. Kahramanmaraş’taki petrol akışının BOTAŞ ekiplerince durdurulması, arz daralması endişelerini artırdı.

Yemen’deki Husilerin, pazartesi günü Birleşik Arap Emîrlikleri’ne düzenlediği İHA saldırısı sonucu üç yakıt tankerinde patlama meydana gelmişti. Husilerin Abu Dabi’nin Musaffah bölgesine düzenlediği saldırı piyasalarda arz kesintilerine ilişkin korkuları artırdı.

Önemli petrol üreticisi olan Rusya ile ABD ve NATO arasında Ukrayna kaynaklı gerilimler hafta boyunca gündemde kaldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda bütün seçeneklerin masada olduğunu belirten Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Mosova yönetiminin her an saldırabileceği bir aşamada bulunulduğunu söylemişti.

Rusya’nın Yamal Boru Hattı üzerinden zaman zaman Avrupa’ya gaz akışının kesilmesi ve bu kesintilerin şubattan itibaren bazı gerilimler sebebiyle artabileceği riski de petrol fiyatları üzerinde gerilimi tırmandırıyor.


AKARYAKITTA SON 50 GÜNLÜK FİYAT HAREKETLERİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap