SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Akaryakıt fiyatlarına zam neyi etkileyecek? A'dan Z'ye her şeye zam...

Akaryakıt fiyatlarına zam neyi etkileyecek? A'dan Z'ye her şeye zam...

01 Kasım 2021 Pazartesi - 11:59




Dolar kuru ile beraber artan akaryakıt fiyatları peşe peşe gelen zamlar sonrası vatandaşları sıkıntıya soktu. Benzin fiyatlarına gelen zamların neyi etkileyeceğini ekonomist Çetin Ünsalan yorumladı.





Dolar kurunda yaşanan artışlar vatandaşlara peş peşe zamlarla dönüyor. Geçtiğimiz ay akaryakıt fiyatlarına yapılan büyük zamlar sürücülerin ekonomisini sarstı. Ekonomist Çetin Ünsalan, benzin fiyatlarına gelen zamların neyi etkileyeceğini açıkladı. Katıldığı Halk TV yayınında konuşan Ünsalan, “Akaryakıta gelecek zam, birincisi en basitinden ulaştırma maliyetlerini etkileyecek. İkincisi enflasyonu etkileyecek. Üçüncüsü ve daha da önemli tarladan bulunduğunuz şehre gelecek olan ürünün maliyetini de etkileyecek.” dedi.

AKARYAKIT FİYATLARI DOLAR KURU İLE YARIŞIYOR

Akaryakıt fiyatlarının dolar ile neredeyse yarıştığını söyleyen Ünsalan, “Sayın Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, 'Ne kadar zenginleştik ikinci el araçlar bile kapış kapış gidiyor' dedi. Aracı olanların depoyu doldurmaya parası yok ki bu bu kadar sancı yaratıyor.” dedi.

BENZİN FİYATLARINA ZAM ULAŞTIRMAYI ETKİLEYECEK

“Biz neredeyse gün geçmiyor ki bir zam haberiyle uyanmayalım. 9 liraya dayanan bir benzin gerçeğiyle karşı karşıyayız.” diyen Çetin Ünsalan, “Sadece aracı olanlar için geçerli değil bu. Akaryakıta gelecek zam, birincisi en basitinden ulaştırma maliyetlerini etkileyecek. İkincisi enflasyonu etkileyecek. Üçüncüsü ve daha da önemli tarladan bulunduğunuz şehre gelecek olan ürünün maliyetini de etkileyecek. Sadece aracı olanları etkileyecek diyemezsiniz. Hadi otomobiliniz yok, metrobüse bineceksiniz. İBB mi zam yapmış olacak ona yoksa hükümetin yanlış ekonomi politikalarından kaynaklanan akaryakıt zamları bizim toplu taşımadaki fiyatlarımızı etkileyecek.” ifadelerini kullandı.


GELİRİMİZ AZALACAK

Bu şartlarda manşet enflasyonunun vatandaşın cebinden çıktığını savunan Ünsalan, “Bu belki bizim maaş zamlarımıza yansımayacak fakat giderlerimize yansıyacak. Harcamalarımız artıyor fakat gelirimiz azalacak. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda hala enerji fiyatları yokmuş gibi davranmak ne kadar mümkün bilmiyorum.” dedi.

SÜREKLİ YUKARI YÖNLÜ ARTIŞ YAŞAYACAĞIZ

“Akaryakıta gelen zam, iğneden ipliğe her şeye gelen zamdır.” diyen Ünsalan, şunları söyledi:

“Gelen zamları nasıl yok sayacağız? Ürün fiyatlarına yansımasını nasıl yok sayacağız? Bu iş çığırından çıkmış vaziyette. Türkiye'nin en kısa zamanda dolaylı vergileri tartışması gerekiyor. Ben bu zamların kaçınılmaz olarak devam edeceğini düşünüyorum. Petrol fiyatlarında bir düşüş olmadığı sürece bizim maliyetimiz aşağı inmeyecektir. Dolaylı vergi olduğu sürece bu bütçe açığı devam ettiği bütçede biz her fırsatta ürünün kendisine gelmese de vergisine gelen zamlar nedeniyle sürekli yukarı yönlü bir artışı yaşayacağız.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap