SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Akaryakıt fiyatları hakkında rakam tahmini: Zamlar şiddetlenebilir

Akaryakıt fiyatları hakkında rakam tahmini: Zamlar şiddetlenebilir

02 Kasım 2021 Salı - 14:25




Akaryakıt fiyatlarına gelen zam yağmuru kesilmezken petrol fiyatları için uluslararası bankadan 120 dolar tahmini geldi. TL'deki değer kaybıyla akaryakıta gelen zamlar önümüzdeki günlerde artabilir.





Dolar kurunun artışıyla beraber Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki artış akaryakıt fiyatlarına zam yağmurunu beraberinde getirdi. Kasım ayıyla beraber dün ilk olarak LPG otogaz fiyatları zamlandı. Geçtiğimiz ayda akaryakıt fiyatları gelen üst üste zamlarla 9 liraya dayandı. Motorin fiyatları ise benzin fiyatıyla kafa kafaya gelmeye başladı.

Akaryakıt fiyatlarında zamların devam edeceği yönünde sinyaller gelmeye başladı. Petrol fiyatlarının daha da yükselebileceği yönünde tahmin geldi. ABD merkezli Bank of America'dan petrol fiyatı için 120 dolar tahmini geldi.

Bloomberg’in aktardığına göre, uluslararası Bank of America, brent petrolün varil fiyatının Haziran 2022'ye kadar 120 dolara yükseleceği belirtti. Birçok petrol işlemcisi de arzın talebi karşılaşmaması nedeniyle ham petrol varil fiyatının yakında 100 dolara yükselebileceğini öngörüyor. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah itibariyle yüzde 0.4 artışla 85 dolar civarında işlem görüyor.

AKARYAKIT FİYATLARINDA ZAMLARIN DEVAMI GELEBİLİR

Petrol fiyatlarından yaşanan bu gelişmeler sonrasında OPEC+ içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle Brent petrol fiyatı 20 doların altına gerilemiş, ABD’de Batı Teksas tipi ham petrolünde (WTI) eksi fiyatlar görülmüştü. Bu yıl hem Brent hem de WTI tipi ham petrolün varil fiyatında 85 dolar seviyesi görüldü.


Dolara bağlı olan petrol fiyatındaki artış Türkiye’de Türk Lirası’nda sert değer kaybına neden oldu. Bu kayıplar da akaryakıtta zam yağmurunu beraberinde getirdi.

Devletin akaryakıtta uyguladığı Eşel Mobil Sistemi (EMS) akaryakıt fiyatlarında yapılan zamların bir bölümü ÖTV’den düşüldü ancak ekim ayında benzin fiyatları, motorin fiyatları ve LPG otogaz fiyatlarında özel tüketim vergisi sıfırlanınca gelen yeni zamlar doğrudan pompa fiyatlarına yansımaya başladı.

Önümüzdeki günlerde hem petrol fiyatlarındaki artış hem de Türk Lirası’ndaki değer kaybı, akaryakıt fiyatlarının daha da artmasına neden olabilir. Petrol fiyatlarının artışı, Türkiye’nin doğalgaz ithalatı maliyetlerinde artışı ve dolayısıyla yeni doğalgaz zamlarını da beraberinde getirebilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap