SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > ABD'li iki fon yönetiminden kritik açıklama

ABD'li iki fon yönetiminden kritik açıklama

05 Ocak 2024 Cuma - 22:10




Toplamda yaklaşık 10 trilyon dolar yatırım yöneten ABD'li fon yönetim şirketleri Pimco ve Vanguard, seçimlerin ardından uygulanan ortodoks politikalar ve yüklü faiz artışlarının ardından portföylerine Türk Lirası cinsi varlıkları ekledi.





ABD'li büyük fon yönetim şirketleri Pimco ve Vanguard, Türkiye'de yapılan seçimlerin ardından uygulanan ortodoks ekonomi politikaları ve faiz artışları sonucunda portföylerine Türk Lirası (TL) cinsi varlıklar ekledi. Bu hareket, yabancı yatırımcıların Türk tahvillerine olan ilgisinin yeniden canlandığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Reuters haber ajansına konuşan şirket yetkilileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından Türkiye'nin uygulamaya başladığı ortodoks para politikalarına olumlu baktıklarını ifade ettiler. Pimco'nun gelişmekte olan piyasalar yöneticisi Pramol Dhawan, Türkiye'nin finansal koşulları sıkılaştırarak enflasyonu kontrol altına alma çabalarını ve TL cinsi varlıklara yönelik olumlu görüşlerini dile getirdi. Vanguard'ın yöneticilerinden Nick Eisinger ise, geçen yılın sonlarına doğru Türk tahvillerini portföylerine eklediklerini belirtti.

CDS'İN OLUMLU ETKİSİ

Bu gelişmeler, Türkiye'nin kredi iflas primi (CDS) düşüşü ve yabancı yatırımcı talebinin artmasıyla da destekleniyor. Mayıs ayındaki genel seçimler öncesinde 700 baz puana ulaşan CDS, alışılagelmiş politikalara dönüşle birlikte 350 baz puanın altına indi. Yatırımcı talebi de bu süreçte altı yılın zirvesine çıktı.




FAİZ POLİTİKASI DEĞİŞTİ GÜVEN ARTTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayındaki genel seçimlere kadar politika faizini enflasyonun çok altında tutarak TL'nin değer kaybına neden olmuştu. Ancak yeni yönetimle birlikte Haziran ayından itibaren faiz artırımlarına başlandı ve Aralık'ta yapılan son artırım ile politika faizi toplamda 3,400 baz puan artırılarak yüzde 42,5'e yükseltildi. Bu politika değişikliği, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenini artıran önemli bir faktör olarak görülüyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap