SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > 6 uzman isimden 'OVP' yorumu! Ekonomide yeni dönem başlıyor

6 uzman isimden 'OVP' yorumu! Ekonomide yeni dönem başlıyor

06 Eylül 2023 Çarşamba - 16:32




Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntıları açıklandı. Programa göre, enflasyonun 2026'da tek haneye düşürülmesi hedefleniyor. 6 uzman isim Orta Vadeli Programı değerlendirdi. İşte detaylar...





Ekonominin 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin yol haritası belli oldu. Büyümenin 2026'da yüzde 5'e çıkarılması öngörülen programda kişi başı gelirin 14 bin 855 dolara çıkarılması planlanıyor.

Konuyla  ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Bu programda bütün ayrıntılara yer verildi. Biz IMF programını uygulamak yerine kendi milli politikalarımızı uygulamayı seçtik. Büyümeyi burada destekleyici yatırımları önceleyerek kendi politikamızı hazırladık.

Geçen yıl 96.5 milyar dolarlık enerji açığımız vardı. Sayın Cumhurbaşkanının girişimleri ile beraber şu an enerjimiz bir enerji borsası haline gelecek. Finans merkezinin temelleri atılmıştı, çok önemli bir merkez haline geldi. Enerji hub’ı haline gelmemizle birlikte sayın Cumhurbaşkanı şu anda finans merkezinde bir enerji borsası kurulduğunun müjdesini verdi.

BÜYÜME MESAJI HAKKINDA

Geçen sene düzeltilmiş rakamlarla Türkiye yüzde 3.9 olarak büyüdü. Deprem harcamaları hiçbir şekilde göz ardı edilmeyecek dendi.


Ankara Medipol Üniv. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abuzer Pınar açıklamasında ise şu ifadeleri kullandı: "Ben önümüzdeki dönemde gerçekçi bir program olduğunu, olağanüstü durum olmadığı müddetçe bu kararlılıkla ben üç yılın sonunda hedeflere ulaşılabileceğini sanıyorum."

YENİ DÖNEM ÇALIŞANLARI NE BEKLİYOR?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniv. Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Sosyal taraflarla çalışıp hazırlanması önemli işçi sendikaları, memur sendikaları odalar, sektör temsilcileri. Sosyal adalet ve refah temel eksenlerimizden biri olacak. Refah vatandaşlarımızın, burada işçi, memur, emekli diğer çalışanların refah seviyelerini artırma odaklı bir eksen üzerinden bu model gidiyor.

Türkiye istihdamda önemli noktaları yakaladı. 30 milyonun üzerinde istihdam rakamından bahsediyoruz, bu önemliydi. Gençlerin, kadınları, iş gücüne katılım oranlarını hedeflemek önemli.

Ortalama yüzde 5 büyüyen bir ülkenin yıllık oluşturacağı istihdam 1 milyon seviyelerinde. 2.7 milyonluk istihdam planlanıyor. Türkiye mevcut durumunu devam ettirdiği takdirde istihdam hedefini gerçekleştirmiş olacak. 3 yıl içerisinde 2.7 milyonluk istihdamı gerçekleştirecek. Ben hedeflerin gerçekçi, ulaşılabilir olduğunu ifade edebilirim."


OVP’DE ÖNE ÇIKAN ANA BAŞLIK NEYDİ?

Piri Resi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Önceki yıllara göre hedefler açısından daha gerçekçi, piyasanın tahminlerine ulaşan rakamları görüyoruz. Enflasyonla mücadele var. Bu anlamda önceliklendirmeye baktığımızda önemli ve tutarlı bir yapı var görünüyor. Yapısal reform tarafına yapılan ek ilave önemli."

Sermaye Piyasaları Uzmanı Üzeyir Doğan ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Birincisi İstanbul Finans Merkezi’nde kurulacak olan enerji borsasından bahsedildi bu son derece heyecan verici. Emeklilik sistemi tekrar gündemde. İkinci basamak emeklilik sistemi Türkiye’nin tasarrufunu artırmada önemli hususlardan birisi olacaktır.

Merkez Bankası, BDDK tarafından ifade ediliyordu. Çeşitli hedefler kondu. Bankaların KKM’den normal mevduata geçiş konusunda yönlendirme yapmaları bekleniyordu. Bugün mevduata dönüş sağlanması gerekiyor dendi. KKM geldiği günde çok büyük işler yaptı. Bunun tekrar mevduata döndürülüp normal finansal ürünlere dönüşümün sağlanması Cumhurbaşkanı tarafından ifade edilmiş oldu.

Bunların piyasada hemen fiyatlaması belki olmayacak ama ortaya konulan çerçevede büyüme tahminlerinin revizyonu, enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü rakamlar biraz daha gerçekçi tahminlerin ortaya konulduğunu ifade ediyor. Enflasyonla mücadele, fiyat istikrarının yeniden sağlanması piyasaya önemli bir mesaj oldu diyebilirim."


TAHMİLER GERÇEKÇİ Mİ?

Prof. Dr. Abdulkadir Develi açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Son gelen enflasyon verileri yüksekti. Bu da yıl sonu enflasyon beklentisinin yukarı çıkmasına sebep oldu. Merkez Bankası’nın daha önceki enflasyon sunumu piyasalar tarafından rasyonel olarak değerlendirilmişti. Bunun tekrar OVP kapsamında yukarı doğru revize edilmesi rasyonel olarak karşılanacaktır. Yüzde 65 ile rasyonel bir beklenti ile ortaya konmuş oldu.

‘OVP’DE 3 ÖNEMLİ NOKTA VAR’

3 önemli nokta var. Bir enflasyonu indirmek, iki büyümeden vazgeçmeden bunu yapmak, büyümeyi desteklemek gerekiyor. Üçüncü olarak ise reel gelirin korunması bu önemli bir nokta.

Ücretlere ilişkin politikalarda bu yıl dahil enflasyona karşı koruma var. Zamlar açıklandı, enflasyon farkını kapsayacak bir 2024 yılı maaş düzenlemesi söz konusu var. Ücretlilerin enflasyona karşı reel gelirinin korunacağını biz politika olarak görüyoruz.


ERDOĞAN’IN KKM MESAJI HAKKINDA

Bu önemli bir mesaj, KKM’nin hacmi 127 milyar dolara ulaştı. Gerçekten çok iş yaptı fakat bu yatırım aracı çok büyük bir hacme ulaştı. Kademeli çıkış yapılması, politika faizlerinin artması, mevduat faizlerinin daha cazip hale geliyor olması kademeli çıkışı destekleyecektir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap