SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > 2023'te aldatıcı reklamlara 114 milyon lira ceza

2023'te aldatıcı reklamlara 114 milyon lira ceza

18 Aralık 2023 Pazartesi - 13:38




Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu’nun sene başından bu yana aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalara 114 milyon lirayı aşan para cezası uygulandığını açıkladı.





Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu'nun 12 Aralık'ta düzenlediği toplantıda, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar nedeniyle pek çok idari müeyyide uyguladığını açıkladı.

2023 yılında Reklam Kurulu tarafından toplam 2 bin 7 adet dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunularak, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen bin 762 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra, toplam 114 milyon 139 bin 768 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Reklam Kurulu'nun aralık ayı toplantısında görüşülen 171 adet dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunurken, söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte, toplam 21 milyon 591 bin 808 lira idari para cezası verildi.




‘EN İYİ FİYAT’ İFADESİ YANILTICI BULUNDU

Kurul, bir kozmetik şirketinin reklamlarında yer alan 'En İyi Parfüm -En İyi Fiyat' ifadesinin yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilerek, ilgili firmaya müeyyide uygulanmasına karar verildi.




Bir çevrimiçi rezervasyon sitesine, rezervasyona kapalı bir konaklama tesisine ilişkin reklamlara devam ederek, bunu satın almak isteyen müşterileri başka tesislere yönlendirmesi de Reklam Kurulu tarafından manipülasyon olarak değerlendirildi.

Çeşitli gıda markalarına ait Cool Lime ve Lime Özü gibi isimlere sahip ürün ambalajlarında yanıltıcı görseller kullanıldığını belirten Reklam Kurulu, ürünün misket limonu meyvesinden elde edilen yoğun meyve özü olan 'Lime Özü' olduğu şeklinde tüketiciler nezdinde yanıltıcı bir izlenim oluşturabileceğini belirtti.

Bu reklamların mevzuata aykırı olduğu belirtilerek ilgili firmalara müeyyide uygulanmasına karar verildi.




Reklam Kurulu tarafından yılın son ayında da tüketicileri aldatan, yanıltan, gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapılıyormuş algısı oluşturan indirimli satış reklamları ve uygulamaları hakkında Kurul gündemine intikal eden 12 adet dosyaya yönelik idari müeyyideler uygulandı.

134 ADET İNDİRİMLİ SATIŞ DOSYASI




2023 yılında Kurul tarafından toplam 134 adet indirimli satış dosyası hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunuldu ve mevzuata aykırı olduğu tespit edilen 119 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra, toplam 4 milyon 41 bin 59 lira idari para cezası uygulanmasına karar veridi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap