SON DAKİKA



Haber > Eğitim > Okullar açılacak mı? Flaş iddia!

Okullar açılacak mı? Flaş iddia!

18 Eylül 2020 Cuma - 10:15




Milyonlarca veli ve öğrencinin beklediği yüz yüze eğitimin başlayacağı 21 Eylül tarihi için çok ilginç bir iddia ortaya atıldı. İsmi açıklanmayan üst düzey MEB yetkilileri, pazartesi günü okulların açılmayacağını ileri sürdü. İşte detaylar...





Dünya ile birlikte Türkiye'yi de yeniden etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle en çok merak edilen soruların başında okulların açılıp açılmayacağı geliyor. Milyonlarca veli Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaları takip ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, son yaptığı açıklamada 21 Eylül'de okulların açılacağını ve yüz yüze eğitimim kısmen başlayacağını duyurmuştu. Ancak Sözcü'nün MEB'in üst düzey yetkililerine dayandırdığı habere göre pazartesi günü okullar açılmayacak.

İddia Ankara kulislerine düştü

Okulların açılışı için ilan edilen tarihe kısa süre kala birçok öğrenci ve velinin corona virüsü endişesi sürüyor. Kulislerdeki iddialara göre Cumhurbaşkanlığı’nın hafta sonu alacağı kararla okulların yüz yüze eğitime açılışı yine ertelenebilir.

MEB, 2020-2021 eğitim öğretim yılının 21 Eylül Pazartesi günü açmak için tedbirler alsa da Covid-19'un hızlı yayılımı nedeniyle açılışın son dakikada iptal edileceği Ankara kulislerine düştü.


Eğitim Uzmanı Alaaddin Dinçer, “WHO, ekim ve kasımda ciddi vaka artışı bekliyor. Türkiye'de de vakalar artıyor. 21 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlaması çok zor görünüyor” diye konuştu.

Çağ nüfusuna göre bu yıl ilkokul birinci sınıfa 1 milyon öğrenci başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı daha önce 31 Ağustos’tan 21 Eylül’e ertelediği okulların açılışını yapmak için hazırlıklarını tamamladı. 21-25 Eylül’deki uyum eğitiminin ayrıntılarını da Bakan Ziya Selçuk açıkladı. 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de resmi talimat gönderildi.

Yakından takip edilecek

Bakanlığın tüm bu hazırlıklara rağmen okul açılışına karşı temkinli yaklaşımı dikkatlerden kaçmadı. Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirler başta olmak üzere tüm illerde Covid-19 günlük vaka sayısındaki dikkat çeken artış MEB tarafından da yakın takibe alındı.

Kritik 48 saat


Bakanlıkta üst düzey yöneticiler, “Tüm hazırlıklarımıza rağmen okullar yine de açılmayabilir” derken, Cumhurbaşkanlığı'nın bu hafta sonu ‘Son dakika' kararıyla 21 Eylül Pazartesi günü okulların açılışının ertelenebileceğini duyurmasını beklediklerini bildirdi.

Öğrenciler hangi dersleri görecek?

* Virüs nedeniyle öğrencilere hijyen, maske, sosyal mesafe, temassız oyun öğretilecek.

* 28 Eylül-2 Ekim tarihlerinde ve sonrasındaki hafta derslerin başlaması planlandı.

* Türkçe; haftada 2 gün 3'er saat. Matematik ve Hayat bilgisi: Haftada 2 gün 1'er ders saati.

* İlkokul 1'inci sınıftaki yüz yüze ve online tüm dersler EBA TV ve EBA portalda da olacak.


* Derslere uzaktanegitim.meb.gov.tr ve eba.gov.tr adreslerinden ulaşılabilecek.

Yüz yüze ve uzaktan eğitim nasıl yapılacak?

* Okullarda sosyal mesafe kuralının uygulanabilmesi için bir sınıf gruplara bölünebilecek.

* Sınıf mevcudu bölünerek ortaya çıkan gruplar, birbirinden farklı günlerde okula gidecek.

* Öğrenci, yüz yüze eğitime zorlanmayacak. İsteyen veli çocuğuna uzaktan eğitim aldırabilecek.


* Okullar 12:30'da boşaltılarak, çarşamba eğitime kapatılıp temizlenecek.

* Okullara ziyaretçi kabul edilmeyecek. Veliler ayrı alanda bekletilecek.

Ders saatleri nasıl olacak?

* İlk hafta her yıl olduğu gibi bu yıl da birinci sınıfların okulla tanışmasına ayrıldı.

* İlk hafta öğrenciler bir gün 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati uyum eğitimi alacak.

* 28 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında haftada 2 gün 30'ar dakikalık 5 ders görecek.


* Öğrencilere, ders saatleri arasında 10'ar dakikalık dinlenme süresi verilecek.

* Tenefüslerde, sosyal mesafe için öğretmenler nöbet tutacak.

"Çocuklara vaka sayılarını söylemeyin"

Okulların yüzyüze ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüleceği kontrollü açılışıyla ilgili çok titiz bir planlama yapıldığının altını çizen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk velilerden günlük vaka ve vefat sayılarını çocukların yanında konuşulmamasını istedi. “Çocuklarımızın salgının seyrini bilmeye ihtiyaçları yok” diyen Selçuk, Onların, bu salgından kendilerini korumaları için gerekli tedbirler ile öğretmenlerinin, ebeveynlerinin, sağlıkçıların ve devletin tüm imkanlarıyla yanlarında olduğunu bilmeye ihtiyacı var. Kuzularımız, yalnız olmadığını içselleştirmeli” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap