SON DAKİKA



Haber > Eğitim > Kaliteli eğitimin adresi Avrasya

Kaliteli eğitimin adresi Avrasya

01 Temmuz 2015 Çarşamba - 09:53




Bölgenin parlayan yıldızı Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, üniversitenin kuruluşundan günümüze dek yaptığı çalışmalar, değişim ve ye





1965'te Trabzon'da doğan Prof. Dr. Aşkın Asan Riyad Eğitim Fakültesi İslami İlimler Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını, 1992'de ABD Texas Tech Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanında; doktora eğitimini 1998'de Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde tamamladı. 1998 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümüne yardımcı doçent olarak atandı. 2002-2004 yılları arasında Dubai Ajman University of Science and Technology'de görevlendirildi. 2004'te bilgisayar ve öğrenim teknolojileri alanında doçent oldu. Sultan Qaboos Üniversitesi Öğretim Teknolojileri Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Dekan yardımcılığı ve bölüm başkan yardımcılığı görevlerini yürüttü. Araştırma projeleri yürütücülüğü yaptı. Çoğu uluslararası olmak üzere 30'un üzerinde makalesi yayımlandı. İyi bir eğitimci ve politikacı olan Asan, 23. Dönem’de Ankara milletvekili olarak Parlamento’da görev yaptı. 2011-2014 yılları arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı görevini yürüttü. 2015 Mart ayında da Avrasya Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

ÖĞRENCİ SAYIMIZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Geçmiş 4 yılın değerlendirmesini yapar mısınız?

Karadeniz Gazetesi'ne üniversitemizin tanıtımına verdiği katkı için teşekkür ediyorum. Trabzon’umuzun ve bölgemizin tanıtımında gerçekten büyük emek veriyorsunuz. Avrasya Üniversitesi  2011 yılının Ocak ayında tüzel kişiliğini kazandı ve emin adımlarla yoluna devam ediyor. 2011-2012 akademik yılında Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mimarlık lisans bölümlerine, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde İktisat, Kamu Yönetimi, İşletme, Maliye lisans bölümlerine ve Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik ve Türk Dili ve Edebiyatı lisans bölümlerine öğrenci alımıyla eğitim-öğretime başladı. 2012-2013 eğitim öğretim yılında da Fen ve Sosyal Enstitülerini kurdu. Çünkü üniversite sadece öğrenci yetiştirmekle değil,  aynı zamanda bilimsel araştırmaların da yapıldığı yüksek lisans doktora programlarının olduğu kurum demektir.  Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimler Enstitülerinde 15 farklı yüksek lisans programıyla yeni bir sayfa açmış oldu. Mühendislik Fakültesi'ne, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne farklı bölümler ekledi. Üç fakülteyle yola çıkmışken bir yıl sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni kurdu. Bu süreçten sonra hem öğrenci sayımızı artırmaya  hem de diğer birimlerdeki bölümleri, program sayılarını artırmaya başladık.

Kaliteli eğitimle yola devam

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nu kurduk. Bu, sağlık alanında büyük bir atılım ve girişim olarak değerlendirilir. 2014-2015 yılında da doktora programlarını açtık ve ilk öğrencilerimizi aldık.  İş Sağlığı ve Güvenliği ve İşletme olmak üzere iki doktora programımız bulunmakta. Fakültelerimizde oldukça kaliteli eğitim verilmekte. Bu yıl yeni açılımlarımızdan biri de Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Biyokimya bölümününe öğrenci almamız oldu.  Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ağız ve Diş Sağlığı ve Odyometri bölümü açıldı. Bu bölümlerin ikinci öğretim programları da mevcut.  Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Sosyal Güvenlik ve Adalet programları olmak üzere yeni bölümler  açıldı. Meslek yüksek okulları çok önemli çünkü ara eleman yetiştirme ve Türkiye'nin insan gücü ihtiyacına bire bir çare üretiyorlar. Yeni bölümlerin açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Trabzon güvenli şehir

Öğrenciler neden Avrasya Üniversitesi’ni tercih etmeliler?


Türkiye'nin 80 ilinden gelen öğrencilerimiz var. Öncelikle Trabzon güvenli bir şehir. Üniversitemizin öğretim ücretlerini, burs imkanlarını  diğer vakıf üniversiteleriyle kıyasladıklarında daha avantajlı olduğunu göreceklerdir. Üniversitemizi 1, 2, 3. sırada tercih ettikleri zaman yüzde 20 tercih bursu imkanından yararlanabiliyorlar. Yüksek başarı gösteren öğrencilerimiz için tam burslarımız var. Başarıya göre yüzde 50 oranında indirim yapmış olduğumuz burslarımız mevcut. Yüksek lisans öğrencilerine yüzde 20 oranında bir destek bursu uygulamayı planlamaktayız. Bunun yanı sıra hem genç hem de deneyimli hocalardan oluşan, yurt dışı deneyimi yüksek olan, iyi derecede yabancı dili olan nitelikli bir kadromuz var. Programlarımızda devamlı güncellenen ve yeniliğe açık eğitim anlayışı hakim. Programlarımızın içerikleri  öğrencilerimize arzu ettikleri bilgiye ulaşmalarını, arzu ettikleri alanda uzmanlaşma fırsatını tanıyor.

ÖĞRENCİLER KENDİLERİNİ ÖZEL HİSSEDİYORLAR

Öğrenci sayımız diğer üniversitelerle kıyaslandığında  daha az. 5000 öğrencimiz var. Az olması da öğretim üyesi ve öğrenci açısından bir avantaj. İletişimin daha yoğun olmasını sağlıyor ve öğrenciler kendilerini özel hissediyorlar. Yine çift anadal, yandal kurum içi kurumlar arası yatay geçiş imkanları bulunmakta. Erasmus programına, uluslararası ve ulusal ortak çalışmalara katılma olanakları var. Bu konuda bir ofis oluşturduk. Yurt dışı üniversitelerle sürekli iletişim içindeyiz. Öğrencilere dil sınavı uyguladık, başarılı olanlar ile  ilgili yazışmalara başladık. Bunun yanında hızlı bir şekilde çeşitli üniversitelerle de protokollerimizi imzalıyoruz.

ÇİFT DİPLOMA İMKANI

En yakın komşumuzdan başladık. Batum Shota Rustavelli Üniversitesi ile bir protokol imzaladık. Ortak dersleri belirleyelim ve öğrenci değişimini kolaylaştıralım şeklinde bir girişimimiz oldu. Yine İtalya'da Uni Pegaso var, onunla bir anlaşma imzaladık. Böylelikle  önümüzdeki dönemlerde öğrencilerimizin ortak diploma alma olanağını sağlamış olacağız. Öğrenci  4 yılda üniversiteyi bitiriyor; iki yılını Avrasya'da iki yılını Napoli'de okuyor ve hem bizden hem onlardan diploma alıyor. Anlaşmalarımız sürüyor. Bir diğer yenilik de çift anadal. Öğrencimiz işletme bölümünü kazandı diyelim, eğer  ilk yıl notlarını 2.7'nin üzerinde tutturursa, başka bölümden de diploma almak için başvurma hakkını elde etmiş oluyor. Hem de Avrasya Üniversitesi'nin herhangi bir bölümünden. Üniversitenin tüm bölümlerinin kapılarını birbirine açtık. Yine yan dal dediğimiz uygulamayı da hiçbir kısıtlama olmadan öğrencilerimize sunduk. Öğrencimiz herhangi bir bölümün belirlenen derslerini alarak sertifika alabilir. Yeni üniversitelerde öğrenciler bunlara çok rağbet ediyor ve tercih ediyor.  Bu da çok doğru bir yaklaşım açıkçası.


Yurtlarımız denize sıfır

Avrasya Üniversitesi’ni tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden biri de yurtların çok rahat olması. Denize sıfır, plajı olan yurtlarımız var. Türkiye'nin başka hiçbir üniversitesinde yoktur. Yurtlarımız da diğer yurtlara benzemeksizin tatil köyü modelinde oluşturulduğu için öğrencilerimiz çok rahat ediyorlar. Ücretler oldukça uygun. Öğrencilere sosyal ilişkilerini geliştirici ortamlar da sunuyoruz. Öğrenci kulüplerini oldukça destekliyoruz. Bu dönem iki öğrenci kulüp başkanına rektörlük özel ödülü de verdik. Bir tanesi Yeşilay Kulübü başkanı, diğer de Fotoğrafçılık Kulübü başkanıydı. Tiyatro kulübümüz yine çok başarılı çalışmalar yaptı. Bazı oyunları çevre illerde de sergilediler. Bizi gururlandırdılar. Öğrenciler sadece derslerle zaman geçirmiyorlar,  sosyal aktivite olanaklarını da  geniş olarak bulabilmekteler. Bu yılki başka bir yeniliğimiz de uluslararası öğrencileri teşvik etmek üzere yurt dışından gelecek olan öğrencilere yüzde 50 burs imkanı tanımamız oldu. Böylece kendi öğrencilerimiz de farklı milletlerden kültürlerden gelen öğrencilerle kaynaşıp sosyalleşme olanağı bulacaklardır.

Kapılarımızı topluma açtık

Bir diğer merkezimiz de Yaşam Boyu Eğitim Merkezi. Bu merkezimizi daha aktif bir şekilde kullanacağız. Artık üniversitelerin en büyük fonksiyonlarından biri de topluma katkı sağlayıcı aktiviteleri. Biz de üniversitemizin kapılarını topluma sonuna kadar açtık. Toplumun ihtiyaç duyduğu programların sertifika programlarını verebileceğiz. Herkes ihtiyaç duyduğu bilgiyi, tecrübeyi üniversiteden elde edebilecek.

Kaliteli ve bilimsel bir eğitim sunmanızın yanında sosyal sorumluluk anlamında da önemli atılımlarınız ve çalışmalarınız var. Bunlardan bahseder misiniz?

Üniversitemiz fakültelerinde ve bölümlerinde öğrencilere sunmuş olduğu eğitimin yanı sıra, araştırma merkezleriyle de topluma bir çok katkı sağlamakta.  Bunların en önemlisi ve en son açtığımız Bağımlılıkla Mücadele Merkezimiz. Bu merkez yolu ile bizler son yıllarda arttığı iddia edilen bağımlılıkla mücadelede daha etkin adımları atmak için bir yapı oluşturduk. Bilimsel araştırmaların yapılacağı, madde bağımlılığının önlenmesine dair faaliyetleri geliştirecek ve yaygınlaştıracak ve özellikle bağımlılıkla mücadelede önleme odaklı faaliyetler yürütecek, erken müdahale ile topluma yönelik zararı azaltma gibi çeşitli alanlarda hizmet verecek, Yeşilay ile birlikte çok etkin çalışacağımız bir merkez bahsettiğim. Bu konuya emek vermiş olan derneklerle çalışacağız. Çeşitli çalışma alanları belirledik alkol, tütün, madde bağımlılığı, teknoloji, kumar bağımlılığı gibi. Bu alanlarda üniversite hem bilimsel bilgiyi üretecek hem de topluma katkı sağlayacak eğitim seminerleri yürütecek ve bir danışmanlık sağlayacak. Trabzon Büyükşehir Belediye'sinin de geliştirmekte olduğu  için bağımlılıkla mücadele birimi var onunla ortaklaşa çalışıp inşallah Trabzon'umuza büyük hizmet sağlayacağız.

İYİ BİR EĞİTİM VAAT EDİYORUZ

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?


Üniversitemiz her geçen  gün gelişmekte. Daha kaliteli eğitim vermek için nitelikli kadromuzu oluşturmaktayız. Avrasya Üniversitesi ismine  yaraşır bir biçimde, bölgenin öğrenciler için bir çekim merkezi olmasını hedefliyor. Bu konuda oldukça kararlıyız.  Öğrencilerin üniversitemizde okumaları  sürekli Trabzon'da kalacakları anlamını taşımamakta. Erasmus, Mevlana, ortak diploma ya da  çift diploma ile yurt dışına gitme imkanları zaten var.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap