SON DAKİKA



Haber > Dünya > Zeljko Komsic yeniden aday

Zeljko Komsic yeniden aday

08 Mayıs 2022 Pazar - 19:57




Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyesi Zeljko Komsic, 2 Ekim 2022'de yapılacak devlet başkanlığı konseyi üyeliği seçimlerinde tekrar aday olacağını duyurdu.





Face TV’ye konuşan Komsic, “Evet, aday olacağım, devam etmek zorundayım şimdi duramam” diye konuştu.

Liderliğini üstlendiği Demokrat Cephe’nin (DF) adayı olacağını vurgulayan Komsic, şimdiye kadar üç defa Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyesi olarak görev yaptı.

Milliyetçi Bosnalı Hırvat partileri, Zeljko Komsic’in bu makama Boşnak oylarıyla seçildiğini savunarak seçim yasasında reform talep ediyordu.

Bosna Hersek’in devlet başkanlığı konseyinde Hırvatlara ayrılan makamın Boşnakların tercih ettiği bir Hırvat tarafından işgal edildiğini savunan Hırvat Demokratik Birliği (HDZ), seçim yasasının Hırvat liderlerin sadece Hırvatların oylarıyla seçilebileceği veya Hırvatların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde kullanılan oyların Boşnak bölgelerine göre birkaç kat daha müessir sayılacağı bir sekilde değiştirilmesini talep ediyordu.

Talep, bunun etnik ayrımcılık teşkil ettiğini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilgili kararlarına aykırı olduğunu savunan Boşnak partileri tarafından reddedilmiş, Boşnak partileri bunun yerine Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin doğrudan halk tarafından değil dolaylı olarak seçilebileceği bir karşı teklif önermişti.


Seçim reformu görüşmeleri, ABD ve AB’nin ara buluculuk girişimlerine rağmen başarıya ulaşamadı.

Kaynak: Balkan News

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap