SON DAKİKA



Haber > Dünya > Yunanistan'da 290 yolcu taşıyan gemide yangın çıktı!

Yunanistan'da 290 yolcu taşıyan gemide yangın çıktı!

18 Şubat 2022 Cuma - 16:19




Yunanistan Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamaya göre, İyon Denizi'nde seyreden 239'u yolcu 290 kişinin bulunduğu İtalya bandıralı yolcu gemisinde yangın çıktı. Yolcu gemisinde 24 Türk vatandaşı olduğu bildirildi. Gemideki Türk yolcular facia anlarını anlattı: 'Herkes yara bere içinde canını kurtarmak için birbirini çiğnemeye başladı'





Yunanistan açıklarında 237'si yolcu olmak üzere 288 kişinin bulunduğu İtalya bandıralı feribotta yangın çıktı.

Kaptanın 'gemiyi terk edin' anonsu sonrası bölgede zaman karşı yarış başladı. Facianın Türk tanıkları yaşadıklarını anlattı.

Diplomatik kaynaklara göre, yolcu gemisinde 24 Türk vatandaşı vardı. Hayatını kaybeden veya yaralanan kimse olmadı.

GEMİDEKİ TÜRK YOLCULAR O ANLARI ANLATTI

Gemideki Türk yolculardan birisi olan Fahri Özgen, 'Gece saat 01:45 sıralarında gemi seyahat etti. Geminin hareketinden 3 saat sonra alarm verildi, gemide yangın çıktığı söylendi. Beklemek zorunda kaldık. Gemi artık seyir halinde değildi, yavaş yavaş kokular da gelmeye başladı. Şaşkınlıkla herkes bir yerlere koşturmaya başladı, can yeleklerini giyip beklemeye başladık' dedi.


'NEFES ALMAKTA ZORLANDIK'

İçeriye duman gelmeye başlayınca geminin dışarısına çıkarıldıklarını belirten Özgen sözlerine şöyle devam etti;

'İçeriye duman gelince geminin dışına, en dış güverteye çıkardılar, bir saat kadar bekledik. Rüzgar ters esince duman üzerimize geliyor, nefes almakta zorlandığımız anlar oldu.' Yangının elektrik kontağından yangının belirtildiği söyleyen Özgen, 'İki filika vardı, 70'er kişilik filikaya 140 kişi bindik. Elektrik de gitti, kaldık zindan gibi denizin ortasında' dedi.

Gemide 24 Türk vatandaşının olduğunu belirten Özgen, '24 Türk var. Ben TIR şoförü değilim. İş görüşmesi için özel arabamla İtalya'ya gidiyordum. 22 TIR şoförü var burada, birinin akıbetinden Haber alınamıyor Denize atlayanları da gördüm çıplak gözle' dedi.


'Herkes yara bere içinde canını kurtarmak için birbirini çiğneyemeye başladı' diyen Özgen şu ifadeleri kullandı;

'Burada büyük mağduriyet var. Pasaport, para yok, arabamız yandı. Derdimizi anlatamıyoruz, su yok. Eskiden mülteci toplama kampı gibi bir yer, tel örgülerle çevrili. Herkes şaşkınlıkla birbirine bakıyor.'

Filika ile bir süre açık denizde beklediklerini belirten Özgen, 'Gün ağardığında bize bir gemi yaklaştı, kuru yük gemisi, filika ile açıkta dolaşıyoruz. Dolaşırken kuru yük gemisi yaklaştı. Geminin kaptanı da benim yeğenim. O da orada, geminin başında' dedi.

'BİZDEN BİR KİŞİ KAYIP'

'Gemiden ayrıldığımızda en son kaptanın denize atladığını gördüm, gemide insan kalmadı, kaderine terkedildi' diyen Özgen sözlerine şöyle devam etti;


'Bu gemide 288 kişinin olduğu söyleniyor, 231 TIR şoförü olduğu söyleniyor. Bir sürü diğer ırklardan insan var, iletişime geçemiyoruz. Bizden bir kişi kayıp Türk olarak.'

TÜRK KAPTAN: KALANLARI ARAMAYA DEVAM EDİYORUZ

Syrena Gemisinin Kaptanı Cevdet Bilen, 'Feribotta Türk şoförlerin olduğunu söylüyorlar, birçoğu kurtarıldı diye biliyorum. 288 personelden 242 personeli tahliye ettiklerini söylemişlerdi. Kalanları aramaya devam ediyoruz. Yangın söndürülmüştü ama için için yanmaya devam edebilir. Aradığımız insanların gemide mi olduğunu denizde mi olduğunu bilemiyoruz, aramaya devam ediyoruz' dedi.

'Yardımlarına 3 Yunan yelkenli geliyor' diyen Bilen, 'İtalyan savaş gemisi geliyor. Bir geminin yandığını, kurtarma operasyonuna katılmamız gerektiğini söylediler, biz de hemen çalışmalara başladık' dedi.


GEMİDEKİ TÜRK ŞOFÖR: HER ŞEYİMİZ YANDI

Gemideki Türk şoförlerden Hayrullah Çetin, 'Yunanistan'dan bindik, İtalya'ya gitmek için. En son gemiye ben bindim. 02'ye 10 vardı. Saat 04'e 10 kala anons ettiler, gemiyi boşaltın diye. Bizi toplanma alanına topladılar. Deniz polisi ulaştı, iki filikaya aldılar, Korfu limanına getirdiler. Biz şu anda limandayız' dedi.

OLAY

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, yangın çıkan İtalyan bayraklı feribotun garaj bölümünde iki kişinin mahsur kaldığı belirlendi. Mahsur kalan kişiler için üç helikopterin de katıldığı kurtarma çalışması başlatıldı. Yunan devlet televizyonu ERT muhabiri, feribottan kurtarılanlar arasında Türk yolcuların da bulunduğunu belirtti.




Sahil güvenlik, 239 yolcu ve 51 mürettebatın gemide olduğunu ve kurtarma operasyonuna en az üç sahil güvenlik gemisinin katıldığını söyledi.

TSİ 4:30'DA YANMAYA BAŞLADI

Yunan sahil güvenlik basın ofisinden bir yetkili AFP'ye verdiği demeçte, olayın Yunanistan ile Arnavutluk arasında, Korfu'nun kuzey kıyısı açıklarında sabah 1:30 GMT'de (TSİ 4:30) meydana geldiği belirtildi.

Yolcu gemisinde 24 Türk vatandaşı olduğu bildirilirken, ölen veya yaralının olmadığı tespit edildi.

TOPLAM 290 KİŞİ BULUNUYORDU
Denizcilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, gemide bulunan toplam 290 yolcu ve mürettebattan 21'i Yunan vatandaşı.

İtalya'nın da destek verdiği kurtarma çalışmaları sonucu, Yunanistan'ın Kerkira Adası'na götürülen yolcuların kimlik tespit ve sayım çalışmaları başlatıldı. Hafif yaralı üç kişi, Kerkira Hastanesi'nde tedaviye alındı.

ARNAVUTLUK SULARINA DOĞRU SÜRÜKLENDİ

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, feribotun Arnavutluk sularına doğru sürüklendiği bildirildi. Açıklamada, İtalya Sahil Güvenliğine ait ATR42 model devriye uçağının da geminin bulunduğu bölgede devriye uçuşu yaptığı belirtildi.

'TÜM YOLCULAR GÜVENDE'

Yetkililer, cankurtaran botlarıyla tahliye edilen yolcuların ve mürettebatın Korfu'ya götürüldüğünü söyledi..

TÜRK KAPTAN KONUŞTU

Syrena Gemisinin Kaptanı Cevdet Bilen, 'Sabaha karşı saat 05:00 civarlarında bir mesaj gönderilip, arama-kurtarmaya katılmamız söylenmişti. Bu bölgedeki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Gemi için için yanmaya devam ediyor. Kaç personel olduğunu bilemiyoruz. Belirli noktalar üzerinde arama kurtarma çalışması devam ediyor' dedi.

HaberTürk yayına katılan Bilen şu ifadeleri kullandı;

'Türk yolcu da var, Türk şoför olduğunu söylediler. Biz deniz üzerinde yaşam belirtisi, insan arıyoruz. Bölgede yelkenliler ve hücumbot tarzı Yunan ve Arnavutluk'a ait hücumbotlar da var. Ticari gemi olarak biz varız, 8-10 tane de askeri hücumbot tarzı gemiler var. Şu ana kadar bi şey göremedik, sadece boş filikalar görebildik. Saat 05:00'ten bu yana yaklaşık 240 kişiyi savaş gemisine aldıklarını söylemişlerdi, geri kalan 46 kişiyi aradıklarını söylemişlerdi. Kaç kişi var, nedir tam olarak biz de bilmiyoruz.'

BİR KİŞİ YARALANDI

Yangında gemideki yolcular da dahil 288 kişi içerisinden yalnızca bir mürettebat görevlisinin yaralandığı açıklandı. AFP yaralı mürettebatın 42 yaşında olduğu bilgisini geçerken, tahliye anı görüntülenen adamın güçlükle ve itfaiyecilerin yardımıyla yürüdüğünü görüldü.

KORFU ADASINA NAKLEDİLDİLER 

Yunan sahil güvenlik ekipleri yolcuları ve mürettebatı Yunanistan'ın Korfu adasına nakletti. Geminin kalkıştan yaklaşık 9 saat sonra Brindisi limanına ulaşması planlanıyordu.

Yunan sahil güvenliğine göre yangının nedeni henüz bilinmiyor. Olay ile ilgili soruşturma sürüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap