SON DAKİKA



Haber > Dünya > Yunanistan iflasa gidiyor

Yunanistan iflasa gidiyor

30 Haziran 2015 Salı - 12:02




Yunanistan'ın IMF'ye yapması gereken 1,6 milyar Euroluk ödemenin bugün son günü. Yunanistan eğer IMF'ye olan borcunu ödemezse bu akşamdan itibaren ifl





Yunanistan ekonomisinin Avrupa Birliği (AB) ile imtihanı, bir kez daha dünya gündeminin en önemli maddelerinden biri haline geldi. Euro Bölgesi maliye bakanlarının, geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan toplantıda Yunanistan'ın 30 Haziran'da ödemesi gereken borç için ek süre talebini reddetmelerinin ardından ülkenin geleceği olumsuz sonuca bir adım daha yaklaştı. Hükümetin, AB kurumları ve IMF ile yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kalması, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışını yeniden tartışmaya açtı.

Tüm gelişmeler üzerine ülkedeki vatandaşların paralarını kaybetme endişesi içinde banka ATM'lerine yönelerek uzun kuyruklar oluşturması sonrası, Mali İstikrar Konseyi, hükümete bankaların en az 6 iş günü kapalı kalması önerisinde bulundu. Konseyi önerisini dikkate alan hükümet, bankaların 6 Temmuz'a kadar kapalı kalmasına karar verdi. Ülkede bankalar referandumdan sonrasına kadar 1 hafta süreyle kapalı kalacak.

ÇİPRAS: "ÖDEME YOK"

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, dün akşam devlete ait ERT televizyonunda katıldığı bir programda IMF'ye yapılması gereken ödeme konusunda açıklamalarda bulundu. Yunan bankalarına dar boğaz yapıldığı sürece IMF'ye ödeme yapılmasının beklenmemesi gerektiğini dile getiren Çipras, bugün ödeme yapılmayacağına işaret ederek, "Ne zaman bizi boğmaya son verirler o zaman ödemeyi yaparız" dedi. Çipras ayrıca 5 Temmuz Pazar günü halkın oylamasına sunulacak referandumun, IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Birliği ile yapılacak müzakerelerde Atina'nın konumunu daha da güçlendireceğini vurguladı.

Kreditörlerin, yardım paketi karşılığında uygulanmasını istediği tasarruf ve reform koşullarının oylanacağı referandumda halkın "evet" demesine saygı gösterileceğini belirten Yunan Başbakan Çipras, koşullarını küçük düşürücü bulduğu kemer sıkma önlemlerinin uygulanmasının beklenmemesi gerektiğini dile getirdi. Çipras, referandumdan istediği sonucu alamaması halinde ise görevden ayrılacağı sinyalini vererek, "Sonsuza kadar Başbakan olarak kalamam" diye konuştu.


VARUFAKİS: "EURO GRUBU'NDAN ÇIKARILIRSAK YARGIYA GİDERİZ"

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Yunanistan'ın Euro Grubu'ndan çıkarılması durumunda yargı yoluna gideceklerini ifade etti. Yunan hükümetinin her türlü yasal haktan yararlanacağına vurgu yapan Varufakis, gerekirse Avrupa Adalet Divanı'na başvuracaklarını söyledi. Varufakis, AB anlaşmalarının Euro'dan çıkışı düzenlemediğine dikkat çekerek, "Euro'dan çıkışı kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

JUNCKER: "KENDİMİ İHANETE UĞRAMIŞ HİSSEDİYORUM"

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de dün yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istediklerini belirtmiş ancak ülkenin müzakereleri tek taraflı olarak durdurduğunu söyleyerek, "Kendimi ihanete uğramış hissediyorum. Çünkü kişisel çabama ve diğerlerinin çabalarına yeteri kadar önem verilmedi. Yunan halkı, bir demokrasi 18 demokrasiye karşı türünden bir oyunu hak etmiyordu. Bencillik, taktik manevralar ve popülist oyunlar galip geldi" demişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap