SON DAKİKA



Haber > Dünya > Yenilenebilir enerji için büyük atılım

Yenilenebilir enerji için büyük atılım

20 Kasım 2023 Pazartesi - 10:42




Çin, bu yıl yaptığı yatırımlarla, yenilebilir enerji kapasitesini tahminlerin çok ötesinde artırdı.





APEC zirvesi için geçen hafta ABD’de bulunan Devlet Başkanı Şi Cinping “Dünya iki ülkeye yetecek kadar büyük“ diyerek, ABD’ye karşı Cin’in global etki olan süper bir güç olduğunu ima etmişti. Çin’in bu özgüveninin nedenlerinden birisi de bu yıl iklim konusunda önemli aşamalar kat etmiş olması.

Şi Cinping ABD’ye gelmeden önce iki ülke iklim korunması konusunda zirveden bir gün önce ortak bir bildiri yayınladılar. Bu bildiride “İki ülkenin yenilenebilir enerjiler için global kapasitenin 2030 yılına kadar üç katına çıkması için çaba sarfetmesi ve elektrik enerjisi üretiminden anlamlı boyutta emisyon azalımına gidilmesi yönünde ortak görüş beyan eder‘‘ ifadesi yer aldı.

Bu uzlaşmayı tarihi kılan ise Çin’in ilk kez emisyon azalımında somut sektörler ve rakamlarla bir anlaşma imzalaması. Bu anlaşma her iki ülkenin de yaşanan tüm ciddi gerilimlere rağmen iklim konusunda işbirliğine gideceğini gösteriyor. Dünyadaki atık gazların en önemli müsebbibi iki ülkenin bu türden bir işbirliğini beyan etmesi büyük önem taşıyor.

KAPASİTESİNİ BEKLENENDEN FAZLA ARTIRDI

Uzlaşma aynı zamanda Çin’in iklim ve enerjide artan özgüvenini gösteriyor. Çin’in bu özgüvenin bir nedeni de bağımsız iklim portali Carbon Brief’in yayınladığı analiz. Carbon Brief’in farklı kaynaklardan elde ettiği “kesine yakın“ verilere göre Çin ilk kez 2024 yılında karbondioksit salınımını azaltmaya başlayacak. Uzmanlar Carbon Brief’in bu haberini bir sansasyon olarak nitelendiriyor çünkü Çin azaltmanın ancak 2030’dan sonra başlayabileceğini açıklamıştı.

Solar elektrikte Çin 2023 yılında kapasitesini 210 gigawatt arttırdı. Bu ABD’deki mevcut kapasitenin iki katı ve Çin’in 2020 yılındaki kapasitesinin dört katı. Ortalama bir enerji santralinin bir gigawatt enerji ürettiği hesaba katılırsa Çin’in yaptığı atılım daha iyi anlaşılabilir.

Çin’in Rüzgar, Güneş, Hidrojen ve Enerji santralleri de hesaba katıldığında yılda 423 Teravat saat ilave enerji üretimi söz konusu ve bu rakam da Fransa’nın bütün elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak düzeyde.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap