SON DAKİKA



Haber > Dünya > Yemen’de Ramazan yardımı izdihamı: 78 kişi hayatını kaybetti

Yemen’de Ramazan yardımı izdihamı: 78 kişi hayatını kaybetti

20 Nisan 2023 Perşembe - 10:43




Yemen’in başkenti Sanaa’da bir okulda Ramazan yardımı dağıtımı sırasında gerçekleşen izdiham sonucu en az 78 kişi hayatını kaybetti.





Yemen, uzun süredir süren iç savaş, ekonomik kriz, açlık, doğal afetler ve yabancı müdahaleler gibi bir dizi zorluğa karşı mücadele ediyor. Gıda ve besin ürünlere ulaşmada sıkıntı yaşayan halk, dağıtılan ramazan yardımında izdihama neden oldu.

BBC Türkçe'nin geçtiği bilgilere göre; Sosyal medyada paylaşılan videolarda, kentin Bab-al-Yemen bölgesinde gerçekleşen izdihama ait kaotik anlar görülüyor.

Dokuz dolarlık (yaklaşık 175 TL) Ramazan yardımını almak için yüzlerce kişi okula akın etmişti. İçişleri Bakanlığı yardım dağıtımından sorumlu kişilerin gözaltına alındığını, olaya dair bir soruşturma açıldığını duyurdu. Bir sağlık yetkilisi çok sayıda kişinin yaralandığını, 13 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

AP ajansına konuşan bir görgü tanığı, yardım dağıtımı için gelen kalabalığın artması üzerine Husi savaşçıların kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığını, mermilerden birinin bir elektrik teline isabet ederek patlamaya neden olduğunu ve patlamanın yarattığı panik yüzünden izdiham yaşandığını söyledi.
 

İç savaş halindeki ülkede başkent Sanaa 2015’ten beri isyancı Husilerin elinde.


Ülkedeki iç savaş 150 binden fazla kişinin ölümüne yol açarken ülke nüfusunun dörtte üçüne denk gelen yaklaşık 23 milyon kişinin de gıda yardımına muhtaç kalmasına neden oldu.

YEMEN ORTA DOĞU'NUN EN FAKİR ÜLKESİ

Yemen, 2019 yılı itibarıyla Dünya Bankası tarafından "dünyanın en yoksul ülkelerinden biri" olarak kabul ediliyordu. Ülkenin toplam nüfusu yaklaşık 30 milyon kişi ve nüfusun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ayrıca, Yemen'deki çocukların yaklaşık %50'si yetersiz besleniyor ve çocuk ölüm oranları son derece yüksek.
 

Yemen'deki ekonomik kriz, ülkenin yoksulluk seviyesini daha da artırdı. İç savaş ve siyasi istikrarsızlık, ülkenin altyapısını ciddi şekilde etkiledi ve Yemen ekonomisinin büyük ölçüde zarar görmesine neden oldu. Bu durum, insanların işsiz kalması, gıda kıtlığı, temel ihtiyaçların karşılanmaması gibi sorunları beraberinde getiriyor.

Yemen'deki zorlu koşullar, insani bir kriz olarak kabul ediliyor ve uluslararası yardım kuruluşları tarafından destekleniyor. Ancak, savaşın sürmesi ve dış müdahalelerin devam etmesi, ülkenin durumunun daha da kötüleşmesine neden oluyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap