SON DAKİKA



Haber > Dünya > Yağmura hasret Dubai'ye İHA’larla yağmur yağdırdılar

Yağmura hasret Dubai'ye İHA’larla yağmur yağdırdılar

09 Ağustos 2021 Pazartesi - 14:58




Hava sıcaklıklarının 50 dereceye kadar çıktığı Dubai'de 22 Temmuz'da bir proje hayata geçirildi. İnsan Hava Uçaklarıyla (İHA) çöle yapay yağmur yağdırıldı.





Yılda ortalama 78 milimetre yağış alarak dünyanın en kurak 10 ülkesi arasında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde, Ulusal Meteoroloji Merkezi yapay yağmur yağdırdı.

2017 yılında dokuz farklı yağmurlama projesine 15 milyon dolar yatırım yapan Birleşik Arap Emirlikleri, yapay yağmurlarla kuraklığı önlemeye çalışacak.
Bulutlara elektroşok uygulanıyor

İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nden uzmanlarla beraber üretilen yağmurun, İHA'larla bulutlara elektroşok verilerek oluşturulduğu aktarılırken; Ulusal Meteoroloji Merkezi, teknolojinin uygulandığı bölgenin yoğun yağış aldığını ve karayolundaki araçların önlerini görmekte zorlandığını bildirdi.

Yapay yağmur nasıl oluşturuluyor?

Havalanan dronelar (İHA) sayesinde bulutlara elektrik yükü verilerek harekete geçmeleri sağlanıyor. Bu sayede statik elektriğin birbirine çekme özelliği gibi bulutların içinde bulunan yağmur damlaları, birbirleri ile birleşerek ağırlık oluşturuyor ve yağmur olarak karaya düşüyor.


Günümüzde yapay yağmur üretimi, gümüş iyodür türünde kimyasalların bulutlara ateşlenmesi ile de yapılabiliyor.

Dubai'de uygulanan yeni yöntem, herhangi bir kimyasal madde kullanımını gerektirmediği için daha güvenilir bir yöntem olarak biliniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, 2017 yılında yapılan yatırımın meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başladı. İHA'larla yapılan öu uygulama dünyada kuraklıkla mücadele eden diğer şehirlere de ışık tutabilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap