SON DAKİKA



Haber > Dünya > Wagner askeri İngiliz basınına isyanı anlattı: Putin’e başkaldırdığımızı sosyal medyadan öğrendik

Wagner askeri İngiliz basınına isyanı anlattı: Putin’e başkaldırdığımızı sosyal medyadan öğrendik

23 Temmuz 2023 Pazar - 13:15




Wagner’in dünya gündemini sarsarak Rusya lideri Putin yönetimine başkaldırmasının yankıları sürerken, ismini vermeden İngiliz basınına konuşan paralı asker, kendisinin ve silah arkadaşlarının neler olup bittiğine dair "hiçbir fikirleri olmadığını" belirterek gelişmeleri sosyal medyadan öğrendiklerini söyledi.





Başkent Moskova’ya 200 kilometre kala başkaldırıyı durduran Yevgeny Prigojin’in patronu olduğu Wagner’den bir asker, güvenlik endişeleri nedeniyle Gleb takma ismiyle BBC Russia’ya konuştu. İtiraf niteliğinde açıklamalarda bulunan paralı asker, neler olup bittiği bilmediklerini ve gelişmeleri Telegram’dan öğrendiklerini kaydetti.

‘BURASI BİZİM ŞEHRİMİZ’

Basına nadiren konuşan Wagner askerlerinden Gleb, daha önce Ukrayna işgalinin aylarca kilitlendiği Bahmut’ta verilen mücadeleye katılmıştı. İsyan başladığında, birliğiyle birlikte Rus işgali altındaki Luhansk bölgesindeki kışlada dinleniyordu.

23 Haziran sabahı erken saatlerde, Ukrayna'dan ayrılan Wagner savaşçılarından bir gruba katılma emri aldıklarını belirten Gleb, Rostov kentine yaklaştıklarında, savaşçılara şehirdeki tüm kolluk kuvvetleri binalarını kuşatmaları ve askeri havaalanını işgal etmeleri emri verildiğini söyledi.

Gleb, kendi birimine ise Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) bölge ofislerinin kontrolünü ele geçirmesi söylendiğini kaydetti. FSB’nin bölge merkezine girdiklerinde olanları anlatan Gleb, "'Arkadaşlar, bir anlaşma yapalım' dediler. 'Anlaşma yapacak ne var? Burası bizim şehrimiz' dedim. Bu yüzden birbirimizi rahat bırakacağımız konusunda anlaştık” dedi.

İDDİALARI DOĞRULADI


Basında çıkan iddiaları doğrulayan Gleb, Prigojin Rus ordusunun Güney Askeri Bölge karargahında Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Vladimir Alexeyev ile toplantıdayken, Wagner savaşçılarından oluşan ve şirketin kurucularından Dmitry Utkin liderliğindeki bir birimin Voronej’e doğru yola çıkarak Moskova'ya gittiğini belirtti.

BBC muhabirinin kendisine Prigojin'in ne yapmayı planladığını ve bunları bilip bilmediğine ilişkin soru sorulması üzerine, yemin ederek bir fikrinin olmadığını söyleyen Gleb, "Tıpkı senin gibi biz de neler olduğunu Telegram'dan öğrendik" dedi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko arabuluculuğunda yapılan anlaşmayla birliklerin Rus topraklarından geri çekileceğinin duyurulmasının ardından, üstlerinden birinin kendisiyle temasa geçtiğini bildiren Gleb, birimiyle beraber Luhansk'taki üsse dönmesi gerektiği yönünde emir aldığını söyledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap