Vladimir Zelensky 20 maddelik barış planı açıkladı: Referandum yapılabilir
Yayın Tarihi: 24.12.2025 - 21:50
Üzerinde çalışılan 20 maddelik barış planını duyuran Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, planının onaylanması için bir referandum düzenleyebileceklerini belirtti.
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirmek için yoğun şekilde sürdürülen barış çalışmalarına yönelik önemli bir gelişme yaşandı.
Ukrayna medyasına göre, Kiev'de gazetecilere Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, ABD ve Avrupalı müttefikler ile üzerinde çalışmalar sürdürdükleri barış planı hakkında değerlendirmelerde bulunarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve güvenlik garantilerinin kendileri için son derece önemli olduğunu vurguladı.
REFERANDUM DÜZENLENEBİLİR
Uygun güvenlik şartlarının oluşması durumunda ülkede devlet başkanı seçimlerinin yapılabileceğine dikkati çeken Zelensky, barış planı için de referandum düzenleyebileceklerini dile getirdi.
Zelensky, "Ukrayna, bu anlaşmayı (barış planı) onaylamak için parlamentoya sunacak ya da ülke çapında 'evet' veya 'hayır' formatında bir referandum düzenleyecek. Ukrayna, referandumla eş zamanlı olarak seçim (devlet başkanı seçimi) yapmaya da karar verebilir." diye konuştu.
REFERANDUM İÇİN ATEŞKES GEREKİR
Ülkede seçimlerin veya referandumun yapılması için en az 60 günlük ateşkesin ilan edilmesi gerektiğinin altını çizen Zelensky, şunları kaydetti:
"Savaşın sonunu netleştirecek kapsamlı bir anlaşmayla referanduma gidebiliriz. Çünkü insanlar, bu sonucun bizim için kabul edilebilir olup olmadığını seçebilir. Ardından bir referandum olabilir. Bir referandumun yapılması en az 60 gün gerektirir ve bunun için 60 gün boyunca gerçek bir ateşkese ihtiyacımız olacak. Aksi takdirde referandumu düzenlemeyiz."
Zelensky, Ukrayna Parlamentosunun ancak barış anlaşmasının imzalanmasının ardından ülkede seçim tarihini belirleyebileceğini bildirdi.
Ukrayna Devlet Başkanı, savaş nedeniyle 2022'den itibaren devam eden sıkıyönetimin iptal edilmesinden sonra ülkede yerel ve parlamento seçimlerinin de yapılmasının mümkün olacağını söyledi.
DONETSK'TE SERBEST EKONOMİK BÖLGE
Zelensky, ABD'nin önerdiği barış planına göre, Donetsk bölgesinin "bir kısmında" serbest ekonomik bölge oluşturmak için görüşmelerin sürdüğünü aktardı.
Ülkesine uygun güvenlik garantilerin sağlanması durumunda bu konuyu değerlendirebileceklerini belirten Zelensky, "Ukrayna için güvenlik garantileri sağlandıktan sonra taraflar, Donetsk bölgesinin bir kısmında serbest ekonomik bölgesi oluşturma olasılığını değerlendirebilir." dedi.
Zelensky, söz konusu serbest ekonomik bölgenin oluşturulması halinde, Ukrayna birliklerinin bu alandan belli bir mesafede geri çekilmesi durumunda Rus ordusunun da geri çekilmesi gerekeceğini belirterek bu tür bir kararın alınması için Ukrayna ile ABD ve Rusya arasında ayrı bir anlaşmanın yapılması gerekeceğini kaydetti.
ABD HEYETİ PUTİN İLE BUGÜN GÖRÜŞEBİLİR
Zelensky, Ukrayna heyetinin son günlerde ABD'li yetkililer ile barış planı üzerinde çalıştıklarına işaret etti.
ABD heyetinin, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuyu görüşebilme ihtimalinin olduğunu aktaran Zelensky, yarın da bu görüşmenin sonucu hakkında haber bekleyeceklerini söyledi.
Zelensky, Ukrayna'nın NATO ile entegrasyonu sürecinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.