SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ukrayna'da son durum... Rusya sınırında neler oluyor

Ukrayna'da son durum... Rusya sınırında neler oluyor

24 Şubat 2022 Perşembe - 16:51




Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. İşte Rusya ve Ukrayna arasında dakika dakika yaşananlar...





Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Donbass'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

İşte dakika dakika yaşananlar...

Güncelleme: 16:47

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Ukrayna konusunda aldığı tedbir ve kararların, Rusya halkının güvenliğini sağlamak amaçlı olduğunu öne sürdü.

Güncelleme: 16:41


Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Operasyonlarda Bayraktar TB-2 SİHA sistemlerini kullanıyoruz. Meskun mahal çatışmaları devam ediyor. Ordumuz savaşmaya devam ediyor.

Rusya: 4 Bayraktar TB-2 SİHA düşürdük

Güncelleme: 16.27 

Ukraynalı askerler, esir aldıkları Rus askerleri paylaştı.

Güncelleme: 16:23


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova "Bu bir savaşın başlangıcı değil, bu, aslında savaşın bitişi" dedi. Zaharova'nın açıklaması şöyle:  

“Birincisi, bu bir savaşın başlangıcı değil, bu çok önemli. Bizim istediğimiz, büyüyüp küresel bir savaşa dönüşebilecek olayların gelişmesini engellemek. İkincisi, bu, aslında savaşın bitişi. Bilmeyenler için söylemek isterim ki bu savaş sekiz senedir sürüyordu. Kan dökülmesine sebep olan ve sivillerin ölümüne yol açan bir savaştan söz ediyorum.”

Güncelleme: 16:25

Ukrayna’nın Ankara büyükelçisi Vasyl Bodnar, Boğazların Rus gemilerine kapatılması için Türkiye'ye resmi bir başvuru yaptıklarını belirterek, "Boğazlar meselesi şu anda Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda ve hükümette görüşülüyor" dedi. 

Güncelleme: 16:20


Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, "Batı bugün harekete geçmeli. Avrupa'da tam teşekküllü büyük ölçekli bir savaş başladı.” dedi.

Güncelleme: 16:10

Başkent Kiev'de askeri bina yakınında duman ve alevler yükseliyor.

Güncelleme: 16:00

Ukrayna'nın doğusundaki en stratejik liman şehri olan Mauripol'un batısında yer alan Melitopol Hava Üssü, Rus uçakları tarafından vuruldu.

Güncelleme: 15:48


Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir uçağın Kiev bölgesinde düştüğünü, uçaktaki 14 kişiden 5’inin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Güncelleme: 15:45

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı petrolü 105 doların üzerine çıkardı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının küresel enerji arzındaki kesintilerle ilgili endişeleri artırmasının ardından, Brent petrol yetkilileri 2014'ten bu yana ilk kez varil başına 105 doların üzerine çıktığı açıklandı.

Güncelleme: 15:30

Ayrılıkçı Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Rus birlikleri, Donbas'ta Ukrayna'nın kontrolünde bulunan bölgelerde ilerleme kaydetti. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) milis güçlerinin sözcüsü Eduard Basurin, Donbass’ta şimdiye dek 15 Ukrayna askerinin silah bırakıp teslim olduğunu öne sürdü.

Güncelleme: 15:15


Ukrayna Devlet Acil Servisi: Ukrayna uçağı düşürüldü, 5 kişi hayatını kaybetti.

Güncelleme: 15:10

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron birlikte NATO'dan, Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere 'mümkün olan en kısa sürede' bir zirvesi düzenlemeyi talep ettiklerini duyurdu.

Güncelleme: 15:05

Fransız haber ajansı AFP bildirdi: "Rus birlikleri, Kiev bölgesindeki savunma hatlarını yardı."

Güncelleme: 15:04

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı tekrar elde edilene kadar elimizden geleni yapacağız" dedi. Boris Johnson şöyle konuştu:   

En büyük korkularımız gerçeğe dönüştü. Bunu asla görmezden gelemeyiz ve görmeyeceğiz de. Putin, Avrupa kıtasına karşı savaş açtı. Müttefiklerimizle birlikte, Rus ekonomisini sakat bırakmak için tam zamanında tasarlanmış muhteşem bir ekonomik yaptırım paketi kararlaştırıyoruz. Putin'in bu iğrenç ve barbarca teşebbüsü fiyasko ile sonlanmalı. Ukrayna'nın özgürlüğünün yitirilmesine izin vermeyeceğiz.

Güncelleme: 15:00

Ukrayna Ordusu: "Rusya, saat 14:00 itibarıyla seyir füzeleri dahil olmak üzere sivil ve askeri altyapıya 30'dan fazla saldırı yaptı."

Güncelleme: 14:54

Ukrayna ordusu direnişe geçti. Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve Ukrayna'nın en büyük 2. şehri olan Harkov'da yaşanan çatışmalarda, Rus tankları ve zırhlı araçları imha edildi.

Güncelleme: 14:27

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bunu kabul edilemez görüyoruz. Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyor..."

Güncelleme: 14:23

Kiev'e 10 kilometre mesafede bulunan Hostomel'de, Rus helikopterleri Hostomel Uluslararası Havalimanı'na doğru saldırıya geçti.

Ukrayna hava savunma sistemlerinin Rus helikopterini düşürdüğü anlar kameralara yansıdı.

NATO'DAN "100'DEN FAZLA JET HAZIR" AÇIKLAMASI

Güncelleme: 14:21

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada "Avrupa'nın güvenliği için tarihi bir andayız. Biz de askeri güçlerimizi hazırladık, 100'den fazla jet hazır" dedi. Stoltenberg ayrıca "Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok, savaşın NATO topraklarına sıçramaması için savunma planlarımızı aktive ediyoruz" dedi.

Güncelleme: 14:16

Rus helikopterleri ve hava indirme birlikleri, Kiev'e 10 kilometre mesafede bulunan Hostomel semalarında...

Güncelleme: 14:10

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, "Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek" denildi.

Güncelleme: 14:09

Dışişleri Bakanlığı: "Rusya Federasyonu'nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz."

Güncelleme: 14:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştüğü bildirildi. Görüşmede Rusya'nın saldırılarının ele alındığı belirtildi.

Güncelleme: 14:07

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 7. Rus jetinin düşürüldüğünü iddia etti.

Güncelleme: 14:00

Rus devlet televizyonu Ria Novosti, Azak Denizi'nde seyir halindeki iki sivil kargo gemisinin, Ukrayna füzeleri tarafından hedef alındığını iddia etti.

Güncelleme: 13:59

Maripol yakınlarında Rusya tarafından vurulan Ukrayna radar sistemleri...

Güncelleme: 13:58

Slovakya Ukrayna'dan gelen mültecilere yardım için sınıra asker gönderecek.

Güncelleme: 13:52

Başkent Kiev'de yer alan Ukrayna İstihbaratı genel merkezi vuruldu.

Güncelleme: 13:51

NATO'dan yeni açıklama: "Washington Antlaşması'nın 4. maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak caydırıcılığı güçlendirmek için ek adım kararı aldık."

Güncelleme: 13:45

Ukrayna'nın en büyük liman kentlerinden biri olan ve güney kıyısında yer alan Odessa'da askeri bir depoya düşen Rus füzesinin patlama anı güvenlik kamerasına yansıdı.

Güncelleme: 13:44

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ukrayna meselesinin arka planının "çok karmaşık" olduğunu söyleyerek Rusya'nın eylemlerini kınamayı reddetti.

Güncelleme: 13:43

Rusya Savunma Bakanlığı: "Donbass’ta Rus ordusunun desteğiyle karşı saldırı başlatıldı."

Güncelleme: 13:40

Ukrayna'nın doğusunda, sivillerden önce kaçmaya çalışan Ukraynalı askerlere ait zırhlı araçlar, sivil araçlara aldırmadan ilerledi. Ukrayna halkı, kaçan askerleri protesto etti.

Güncelleme: 13:39

Norveç ve Finlandiya'dan, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine kınama mesajı geldi...

Güncelleme: 13:33

Ukrayna'nın cephe hattından uzak Batı bölgesinde yer alan Vatutine şehrinde Ukrayna askerleri sokağa indi. Askerler, marketlerin yağmalanmaması için önlem aldı.
Güncelleme: 13:30

Ukraynalılar Rusya ordusundan kaçmaya çalışırken patlamalar Kiev'i vurdu. 

Fox Nes’in muhabiri yayın yaptığı sırada patlama gerçekleşti 

Muhabirin gerçekleşen olaydan sonra ‘Waow’ dediği kaydedildi.

Muhabir, "Patlama yaklaşık 2 buçuk kilometre arkamda gerçekleşti" derken olaydan hemen sonra kameralar meydana gelen patlamanın dumanı gösterdi.

Güncelleme: 13:25

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, tüm NATO liderlerini acil toplantıya çağırdı.

Güncelleme 13:22

Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve en büyük 2. şehri olan sanayi merkezi Harkov eteklerinde, Rus ve Ukrayna tankları çarpıştı.
 

Güncelleme: 13:20

İsrail Dışişleri, Rusya'nın saldırılarını kınadı. 

Güncelleme: 13:18

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu.

Güncelleme: 13:17

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den gelen fotoğraflarda, Rusya'nın düzenlediği saldırının ardından şehir dışına çıkan uzun araba kuyrukları meydana geldi.

Yoğun trafik olduğu görüntülenen Kiev’de insanların Batı’ya doğru gittiği kaydedildi.

Güncelleme: 13:15

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, “Yılan Adası'nı” Rus ordusundan geri aldığını duyurdu.

Güncelleme: 13:13

Ukrayna'nın sabah saatlerinde "50 Rus askeri öldürüldü" dediği Luhansk'ın Schastia kasabası kırsalında çatışan Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Rus birliklerinin görüntüleri ortaya çıktı.
 

Güncelleme: 13:05

Belçika, Rus vatandaşlarına vizeleri dondurdu.

"TÜRKİYE TARAFSIZ KALMAMALI ÇAĞRISI"

Güncelleme: 13:04

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar:

"Rusya şimdiden zor olan sonuçlar ile karşılaştı, borsa çöktü. Ne hızlı davranış ne de Ukrayna'nın hızlı işgali mümkün değil. Seferberliğin yanı sıra da bölgesel birlik kuvvetlerimiz de ilgili askerleri topluyor, sivil halkımız kan bağışında bulunarak yapacaklarını yapıyorlar. Türkiye tarafsız kalmamalı.

Montrö antlaşması, boğazların kapatılmasında ilgili hukuki temelleri oluşturuyor. Türkiye'nin ilgili makamlarına taleplerimiz gönderildi. Yardım talebi kapsamı mali, insanı ve askeri yardımı kapsıyor."

Güncelleme: 12:54

Belarus, Ukrayna ile tüm sınır geçiş noktalarını kapattı.

Güncelleme: 12:51

NATO üyesi ülkeler Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı konusunda ittifak içinde istişareler başlatmak için NATO'nun 4. maddesini tetikledi.

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. Maddesi, “Taraflardan herhangi birinin görüşüne göre, Taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliği tehdit edildiğinde, Taraflar birlikte istişare edeceklerdir” diyor.

NATO web sitesine göre, 4. Madde kapsamındaki istişare, 30 üye ülke arasında toplu eyleme yol açabilir.

Güncelleme: 12:41

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı, şu ana kadar 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğünü, onlarca yaralı ve sivil kayıp olduğunu açıkladı. 

Güncelleme: 12:39

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, bölgedeki çoğu şehre uçuşların iptal edilmesinin ardından insanları güney Rusya'dan tren ve otobüsle tahliye edeceğini söyledi.

Güncelleme: 12:30

Zelenskiy, son durumu değerlendirdi: "Ukrayna Ordusu ağır saldırılarla karşılaşıyor, düşman bize zarar vermeye çalışıyor. Ukraynalıları ordumuza katılmaya çağırıyorum."

Zelenskiy, Rusya ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Ukrayna liderinin açıklamaları şu şekilde:

"Putin Ukrayna ile ve tüm demokratik dünya ile savaş ilan etti. O ülkemi yıkmak istiyor. Devletimizi ve birlikte inşa ettiğimiz her şeyi yıkmak istiyor.

Ukraynalı askerlerimize seslenmek istiyorum. Siz cesur, kararlı ve Ukraynalısınız.

Şu anda ülkede olan vatandaşlarımıza panik yapmamalarını söylüyorum. Silahlı kuvvetlerimize destek için her şeyi yapalım.

Düşman ağır kayıplar veriyor. Rusya halkına dışarı çıkarak protesto etme çağrısı yapıyorum

Eline silah alarak, ülkeyi savunmak isteyen Ukraynalılar için tüm sınırlamaları kaldırıyoruz."

Güncelleme: 12:29

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalede sivil nüfusun hedef alınmadığını belirterek, silahlarını bırakan Ukrayna birliklerinin hedef alınmadığını açıkladı.

Güncelleme: 12:20

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, "Belarus ordusu gerekirse çatışmada yer alabilir" dedi.

Güncelleme: 12:25

Harkov muharebesi başladı.

Rus ve Ukrayna ordusu, şehrin girişinde savaşıyor.

Güncelleme: 12.23

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları duyurdu: "AB'deki Rus varlıklarını donduracağız ve Rus bankalarının Avrupa finans piyasalarına erişimini durduracağız."

Güncelleme: 12:22

Ukrayna'nın cephe hattından uzak batı bölgesinde yer alan Vinnytsia şehrinde, Ukrayna ordusuna ait mühimmat deposu patladı.
 

Güncelleme 12:17

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi "Durum kontrol altında" açıklaması yaptı. Açıklamada, 2. Dünya Savaşı'na gönderme yapılarak, "Bir Blitzkrieg olmayacak" denildi.

*Blitzkrieg: 2. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrini.

Güncelleme: 12:04

AB liderleri Ukrayna'ya adaylık statüsü verilmesini görüşecek.

Güncelleme: 12:02

Ukrayna'ya ait bir savaş uçağı Romanya hava sahasına girdi. Romanya'daki NATO gücü kapsamındaki F-16 uçakları havalanarak uçağı acil inişe zorladı. Pilot gözaltına alındı.

Güncelleme: 12:01

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini "acımasız" ve "sebepsiz" olarak nitelendirirken, 25 kişi ve dört finans kurumu için yeni yaptırımlar ilan etti.

Morrison, "Uluslararası toplumla birlikte, bu çirkin eylemleri mümkün olan en güçlü şekilde kınamak için güçlü bir şekilde bir araya geliyoruz" dedi. 

Güncelleme: 12:00

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşlarını uyardı.

Kıran, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

"Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımız;

-Bakanlık açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi şu anda evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı rica ediyoruz.

-Tüm iletişim kanallarından sizlerle temas halinde olmaya devam edeceğiz."

Güncelleme: 11:57

Ukrayna'dan yapılan son açıklamada, 50 Rus askerinin öldürüldüğü iddia edildi.

Güncelleme: 11:53

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Putin'e seslenerek "Demokrasi ve özgürlük hayallerini yıkamayacaksın" dedi.

Güncelleme: 11:49

İngiltere Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyani, Rusya’ya ağır ekonomik ve mali yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.

Japon Nikkei gazetesine konuşan Trevelyan, İngiltere’nin “yeni yaptırımlarının yüksek teknoloji” alanlarını kapsayabileceğini söyledi.

Trevelyan, “Putin’in kurumlarının kabiliyetini çok ciddi ölçüde sekteye uğratacak yüksek telnoloji alanlarına bakıyoruz” dedi.

Yeni yaptırımların Rus tahvilleri ve şirketlerinin Londra finans piyasalarına erişiminin engellenmesini, Rusya’ya yüksek teknoloji ürünlerinin ihracının yasaklanmasını ve İngiltere’deki Rus vatandaşlarının varlıklarının dondurulmasını içerebileceği belirtiliyor.

Güncelleme: 11:48

Zelenskiy orduya yeni talimat vererek "En büyük zararı işgalcilere verin" dedi.

Güncelleme: 11:36

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Litvanya OHAL ilan ettiğini duyurdu.

Güncelleme: 11:34

Rusya’nın hedef aldığı noktalardan birinin de Mauripol Havalimanına ait olduğu iddia edildi. Rus savaş uçaklarını belirleyen radar antenlerinin vurulduğu aktarıldı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap