SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ukrayna - Rusya krizinde son durum! İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler

Ukrayna - Rusya krizinde son durum! İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler

22 Şubat 2022 Salı - 11:06




Ukrayna - Rusya krizinde korkulan oldu. Rusya lideri Vladimir Putin, Rus ordusuna 'barış gücü' olarak Donbas cumhuriyetlerinde güvenliği tesis etme talimatı verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den 'Korkmuyoruz' açıklaması geldi. Rus lider, bu karardan birkaç saat sonra Donetsk ve Luhansk'ta "barışın korunması" için orduya talimat verdi. İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler...





Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı onay için Rusya Parlamentosu'na gönderdi. Rus lider, bu karardan birkaç saat sonra Donetsk ve Luhansk'ta "barışın korunması" için orduya talimat verdi.

İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler...

10.27: AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB dışişleri bakanlarının Rusya'ya karşı acil yaptırımlar konusunda bugün karar vereceğini söyledi.

10.25: İngiltere hükümeti, Başbakan Boris Johnson başkanlığında acil güvenlik komitesini (Cobra) topladı. Ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklanması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Liz Truss İngiltere'nin, Putin'in eylemlerinin 'cezasız' kalmasına izin veremeyeceğini söyledi.


Truss, yaptırımların, Rusya'nın "uluslararası hukuku ihlal etmesine ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırmasına" yanıt olacağını söyledi.

'Rusya'nın Ukrayna egemenliğine yönelik son saldırısının' ardından AB'nin dışişleri yüksek temsilcisi Josep Borrell ile görüştüğünü belirten Truss, İngiltere ve AB’nin 'Putin rejimine karşı koordineli olarak hızlı yaptırımlar uygulamak ve Ukrayna ile omuz omuza durmak için anlaştığını' kaydetti.

10.17: DPR, Ukraynalı sabotaj gruplarının Donetsk-Horlivka otoyolunda mayın saldırısı düzenlediğini, saldırıda 3 sivilin öldüğünü açıkladı. 

9.27: LPR'den yapılan açıklamada 'Ukrayna son 24 saat içinde ateşkesi 65 kez ihlal etti, 29 yerleşim yeri bombalandı' denildi.

9.21: Çin, Ukrayna'daki kriz ile ilgili tüm taraflara 'diyolog' çağrısında bulundu.


9.17: Sputnik, konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde Rusya Federasyon Konseyi Komiteleri'nin DPR ve LPR ile anlaşmaları bugün öğleden sonra görüşeceğini duyurdu.

RUSYA'DAN YENİ AÇIKLAMA: MÜZAKERELERE HAZIRIZ

9.12: Moskova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesine asker gönderme kararının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmeye hala hazır olduğunu söyledi.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova 'En zor anlarda bile diyoruz ki: Müzakerelere hazırız' dedi.

9.09: DPR, Ukrayna güçlerinin bombardımanı sonucu Donetsk'te bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.


9.07: DPR Parlamentosu bugün Rusya ile Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'nın onaylanmasını görüşecek.

8.54:  Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin (DPR ve LPR) bağımsızlığını tanıma kararının Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

8.27: LPR, Ukrayna kuvvetlerinin Lugansk'taki Slavyanoserbsk'i bombardımanı sonucunda bir sivilin yaralandığını duyurdu.

8.24: LPR, Aleksandrovsk'taki gaz boru hattının Ukrayna kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucunda hasar gördüğünü Söyledi.

8.22: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın Lviv kentindeki Amerikan diplomatik personelinin güvenlik sebepleri dolayısıyla Polonya’ya gideceğini doğruladı.


Blinken, geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada personelin geceyi Polonya’da geçireceğini söyledi. Başkent Kiev’deki personeller daha önce, batıdaki Lviv kentine taşınmıştı.

8.11:  Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sputnik'e verdiği demeçte, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşme planlarındaki olası değişiklikler hakkında 'henüz açıklayacak bir şeyi yok' dedi.

7.33: Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Moskova’nın “diplomasiye açık” olduğunu söyledi ancak Ukrayna’yı saldırganlıkla suçlayarak ayrılıkçı bölgeleri bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı.

Nebenzya, 'Donbas'ta yeni bir kan banyosuna izin vermek niyetinde olmadıklarını' söyledi.

6.50: Fransa, Rusya'yı DPR ve LPR'nin tanınmasını gözden geçirmeye çağırdı


6.45: ABD, Rusya'ya yönelik yenş yaptırımlarını salı günü açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada 'Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz' ifadesine yer verildi.

6.31: Çin’in BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi görüşmelerinde Ukrayna konusunda tüm tarafların itidalli davranması ve olayları tırmandırabilecek herhangi bir eylemden kaçınması gerektiğini söyledi.

6.30: Rusya'nın BM Elçisi 'DPR'nin tanınması ve LPR bağımsızlığı Minsk Anlaşması'nın taraflarını değiştirmez' dedi.

SINIRLARINI RUSYA İLE BERABER KORUYACAKLAR

6.09: Rusya'dan yapılan açıklamada Donetsk ve Luhansk (DPR, LPR) halk cumhuriyetlerinin devlet sınırlarının korunmasının Moskova ile ortaklaşa yürütüleceği bilgisine yer verildi.

6.01: ABD Dışişleri Bakanlığı, Lviv'deki personeline 'geceyi Polonya'da geçirme' emri verdi.

5.10: ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın Donbas bölgelerini tanımasını 'Ukrayna'nın BÖ üyelik statüsüne bir saldırı' olarak tanımladı.

5.00: Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanımasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye saati ile 05.00’te New York’ta toplandı.

4.28: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, yarın Washington'da yapacakları görüşme öncesinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Twitter'da paylaştığı mesajında Kuleba, "Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşılık olarak sert yaptırımlar uygulanması gerektiğinin altını çizdim" dedi.

4.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın eylemlerinin ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Rusya’nın açıklaması ne olursa olsun Ukrayna’nın uluslararası sınırlarının olduğu gibi kalacağını belirtti.

Rusya’nın eylemlerinin barışa yönelik sürdürülen çabaları ve uluslararası müzakereleri yok ettiğini ifade eden Ukrayna lideri, ülkesinin barış istediğini, siyasi ve diplomatik bir çözümü desteklediğini aktardı.

“Korkmuyoruz” diyen Zelenskiy, uluslararası ortaklarından net ve etkili destek adımları beklediğini de sözlerine ekledi. Zelenskiy, Ukrayna’nın kimseye herhangi bir şey vermeyeceğini de dile getirdi.

3.18: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, paylaştığı Twitter mesajında, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Truss, İngiltere ve AB'nin “Putin rejimine karşı hızlı yaptırımlar uygulamak ve Ukrayna’ya destek vermek için koordinasyon sağlamak” konusunda anlaştığını ifade etti.

Başka bir paylaşımında Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile de telefonda görüştüğünü aktaran Truss, müttefikleri ile birlikte Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda Kuleba ile istişarede bulunduklarını belirtti.

3.11: Zelenskiy ile konuşan Biden, Rusya'ya karşı 'hızlı ve kararlı' yanıt vereceklerini taahhüt etti.

2.22: İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'ya savunma amaçlı askeri malzeme gönderebileceklerini söyledi.

1.43: Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ı "bağımsız ülkeler olarak tanıma kararını" reddettiklerini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada kararın Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu ve Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı.

Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapan Dışişleri Bakanlığı, "Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

22.45: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını resmen tanıdığını duyurdu. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap