SON DAKİKA



Haber > Dünya > Türkiye'ye kin kustu!

Türkiye'ye kin kustu!

23 Mart 2023 Perşembe - 16:21




F-16 satışını engellemek için tüm gücüyle çaba harcayan Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Menendez, bu kez Dışişleri Bakanı Blinken'a skandal sorular sordu.





ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye'ye karşı çıkışlarıyla tanınan ve özellikle F-16 satışı için direnç gösteren Senatör Bob Menendez, bu kez 2024 Mali Yılı Dışişleri Bakanlığı Bütçe Talebi oturumunda skandal açıklamalar yaptı.

Ankara, Washington'dan 40 adet yeni Blok 70 F-16 jeti ve elindeki F-16 savaş uçaklarını modernize etmek için de 80 adet kit almak istiyor. Yunanistan'a gösterdiği dostlukla bilinen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, geçtiğimiz yıl yaz mevsiminden bu yana söz konusu satışa karşı çıkıyor.

Joe Biden yönetimi Türkiye'ye yeşil ışık yakmasına rağmen New Jersey Senatörü Menendez ile Yunan asıllı siyasetçiler birçok adım attı. 2022 yazında Yunanistan'ın kuzeyindeki Dedeağaç Limanı'nı da ziyaret eden Menendez, sonraki aylarda defalarca Türkiye'ye F-16 satışına izin vermeyeceğini yineledi.

Temmuz 2022'de Yunan asıllı bazı siyasetçilerin imzasıyla Amerikan Temsilciler Meclisi'ne bir tasarı sunuldu. Tasarıda, Türkiye'ye 40 adet yeni F-16 jeti ve 80 adet modernizasyon kiti satışını bazı koşullara bağlayan maddeler vardı.

2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısında yer alan eklerden biri, yeni jetlerin ve kullanılacak modernizasyon kitlerinin Türkiye tarafından Yunanistan hava sahasında kullanılmamasıydı. Yunan asıllı Maryland Senatörü Chris van Hollen ise bu koşullara, uçakların terör örgütü YPG/PKK’ya karşı kullanılmamasını ve Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması şartını ekledi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap