SON DAKİKA



Haber > Dünya > Türkiye Gazze için 'ertesi gün planı'na hazır

Türkiye Gazze için 'ertesi gün planı'na hazır

09 Ocak 2024 Salı - 21:57




İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamların en büyük destekçisi olan ABD'nin Dışişleri Bakanı Blinken, Ortadoğu temaslarına devam ediyor. İstanbul'da Erdoğan ve mevkidaşı Fidan ile görüşen Blinken, görüşmeye ilişkin dikkat çeken açıklama yaptı.





ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada dört Arap ülkesi ve Türkiye'nin, savaş sonrasında Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve idaresi için planlama yapmaya başlamayı kabul ettiklerini duyurdu. Savaşın yayılmasını önlemeyi amaçlayan acil bir Ortadoğu misyonunda bulunan Blinken, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'nin yaklaşık üç aydır devam eden savaş nedeniyle adeta harabeye dönen Filistin toprakları için uygulanacak 'ertesi gün senaryolarına' katılmayı ve katkıda bulunmayı düşüneceklerini söyledi. Blinken açıklamasında, bölgeye ne tür katkılar yapılacağı konusunda ise ayrıntı vermedi. Blinken'in görüştüğü ülkeler ABD'nin savaş sonrası planlama çağrılarına daha önce koşullu destek vermeyi kabul ederek, öncelikle ateşkesin sağlanması ve sivil kayıplarının önemli ölçüde azaltılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Blinken kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere yaptığı açıklamada "Gittiğim her yerde, şu anda karşı karşıya olduğumuz çatışmanın genişlemesini ve tırmanmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlı olan devlet başkanlarıyla karşılaştım" ifadelerini kullandı.

GİTTİĞİM ÜLKELERDE BARIŞ İÇİN MUTABIK KALDIK'

Blinken açıklamasını Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile Suudi Arabistan'ın batısındaki Al Ula'daki görüşmesi sonrasında yaptı. DW Türkçe'nin aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanı daha önce Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret etmişti. Blinken bölgedeki son temaslarında görüştüğü ülke liderlerinin "Gazze'nin istikrara kavuşması ve toparlanmasına yardımcı olmak, Filistinliler için ileriye dönük siyasi bir yol haritası belirlemek ve tüm bölgede uzun vadeli barış, güvenlik ve istikrarın temini için ortaklaşa çalışma ve bu yöndeki çabaları koordine etme konusunda mutabık kaldıklarını" söyledi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap