SON DAKİKA



Haber > Dünya > Tunus lideri Said yargıya da el attı: 57 yargıcı görevden aldı

Tunus lideri Said yargıya da el attı: 57 yargıcı görevden aldı

02 Haziran 2022 Perşembe - 14:12




Son aylardı peş peşe yetkilerini genişleten Tunus Cumhurbaşkanı Said, kararnameyle 57 yargıcı görevden aldı.





Her geçen gün yetkilerini daha da genişleten Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in yayınladığı kararnameyle 57 yargıç görevden alındı.

Ülkede 57 yargıcın görevden alınmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Said, ülkede "yolsuzluk ve terör konularında soruşturmaları engelleyerek yargının önünü tıkamakla" suçladığı yargıçlar hakkında yakında bir kararname duyuracağını bildirmişti.

Televizyonda yaptığı konuşmada "yargıyı defalarca uyardığını ve ona kendi kendini temizleme fırsatı verdiğini" söylemişti.

Görevden alınan yargıçlar arasında feshedilen Yüksek Yargı Konseyi'nin başkanı Yusuf Buzakir de bulunuyor.


Yüksek Yargı Konseyi 2011 yılındaki devrimden bu yana yargı bağımsızlığının temel garantisi olan kurum olarak kabul ediliyordu. Said'in konseyi feshi yargıya müdahale olarak yorumlanmıştı.

Görevden alınan bir diğer önde gelen yargıç da Ennahda Partisi'ne yakın olmakla ve ona karşı açılan davaları engellemekle eleştirilen Beşir Akremi oldu. Fakat hem Ennahda hem de Akremi bu iddiaları reddediyor.

ÜLKEDE SİYASİ KRİZ VE YÜKSEK YARGI KONSEYİNİN FESHİ

Said'in 25 Temmuz 2021'de açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.


Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap