SON DAKİKA



Haber > Dünya > Tunus Cumhurbaşkanı Said'in olağanüstü kararları "Şehitler Günü'nde" protesto edildi

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in olağanüstü kararları "Şehitler Günü'nde" protesto edildi

10 Nisan 2022 Pazar - 16:29




Tunus'ta Şehitler Günü'nü anmak ve Cumhurbaşkanı Kays Said'in Parlamentoyu kapatma sürecini başlatan 25 Temmuz 2021 olağanüstü kararlarını protesto etmek için gösteri yapıldı.





Şehitler Günü'nü anma programı kapsamında Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi'nin çağrısı ile başkent Tunus’ta yer alan Habib Burgiba Caddesi'nde düzenlenen gösteride Cumhurbaşkanı Said’in kararları protesto edildi.

Nahda Hareketi'nin de destek verdiği gösteride, “Darbeye hayır”, “Özgürlük, özgürlük.. Polis devleti sona erdi”, “Canımızla kanımızla seni yücelteceğiz ey Bayrak.” pankartları açıldı.

Gösterinin gerçekleştiği alanda alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından Tunuslu aktivistler tarafından kurulan Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi, Said’in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor.

Fransız askerlerinin 9 Nisan 1938'de, Tunus'ta bir parti liderini tutuklamasını protesto eden göstericilere ateş açtığı ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği gün, ülkede "Şehitler Günü" olarak kabul ediliyor.


Tunus Cumhurbaşkanı Said'in geçen yıldan bu yana aldığı olağanüstü kararlar ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Said, 25 Temmuz 2021'de Meclis'in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı. Tunus Cumhurbaşkanı, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Meclis'in çalışmalarının askıya alınmasına karşı çıkan milletvekilleri 30 Mart'ta çevrim içi oturum düzenlerken, bunu "darbe girişimi" olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Said, Anayasa'nın 72. maddesine dayanarak aynı gün Meclis'i feshettiğini duyurdu.

Ülkedeki bazı kesimler Said'in Meclis'i saf dışı bırakan kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap