SON DAKİKA



Haber > Dünya > Trump'ın bahsettiği 52 sayısının sırrı ne?

Trump'ın bahsettiği 52 sayısının sırrı ne?

05 Ocak 2020 Pazar - 10:42




4 Kasım 1979 yılında, tam 40 yıl önce, Şah rejimine başkaldıran öğrenciler, İran’da ABD Büyükelçiliği‘ni işgal etti ve 90 kişiyi rehin aldı. Sonra 38 kişiyi serbest bırakan eylemciler, 52 rehineyi ise 444 gün boyunca ellerinde tuttu. ABD Başkanı Trump, İran'ın saldırması durumunda ABD'yle İran ilişkilerini kesen rehine olayına vurgu yaparak 52 hedefi vuracağını söyledi.





İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından ABD ile İran arasındaki gerginlik zirveye çıktı. Trump "İran'ın rehin aldığı 52 Amerikalıyı temsilen 52 hedef"  tespit ettiklerini açıkladı. Peki 52 sayısının sırrı ne?

1979 YILI İRAN TARİHİNE DAMGA VURDU

1979 yılı, İran tarihine damgasını vuran bir yıl oldu. Takvimlerin 16 Ocak’ı gösterdiği gün İran Şahı Rıza Pehlevi, o zamanki resmi açıklamalara göre kısa bir tatil için ülkeyi terketti. Ama aslında bu, geri dönüşü olmayan bir yolculuğun ve 38 yıldır devam eden Şah hanedanlığın sona erdiğinin habercisiydi. Rıza Pehlevi, artan öğrenci eylemleri ve sokak gösterilerinin yarattığı baskıya dayanamayıp ülkesini terketti.

İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından ülkede yabancı diplomatlar gözaltına alınmaya başlandı. Öncelikle 70 Amerikalı diplomat kısa süreliğine gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Washington, Amerikan karşıtı rejimin ilk icraatlarının ardından ülkedeki çalışanlarını ve ailelerini İran’ı terketmeye çağırdı. Tüm bu olayların yaşandığı dönemde Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliği çalışmalarına devam etti. Elçilik o zamanlar, İran İslam Cumhuriyeti’nin kısa süreli bir iktidar olduğunu ve Şah Rıza’nın ülkesine geri döneceğini düşünüyordu ama yanıldı.

İLİŞKİLER BİR DAHA DÜZELMEDİ


 Yeni rejim yanlıları ABD'nin Tahran Büyükelçiliğini işgal etti. Elçilikte çalışan 66 diplomattan 1 hasta kadın ile 13 Afrika kökenli Amerikalı eylemciyer tarafından serbest bırakılırken 52 kişi 444 gün boyunca rehin tutuldu.

Elçilik işgali ve rehine krizi İran ile ABD arasındaki ilişkileri bir daha düzelmemek üzere bozdu. Süleymani operasyonunun, Irak'taki ABD elçiliğinin İran destekli milis güçler tarafından işgal edilmek istenmesinden sonra geldi.

TRUMP'IN GÖREVE GELMESİYLE TANSİYON YİNE ARTTI

P5+1 ülkelerinin İran'la 2015'te yaptığı nükleer anlaşma Tahran'ın nükleer programında sınırlamaya gitmesi karşılığında İran ekonomisini yıllar sonra dünyaya açma vaadi veriyordu.

Ancak işler planlandığı gibi gitmedi.


ABD Başkanı Donald Trump geçen sene anlaşmadan çekildi ve İran'a yönelik "azami baskı" politikasına geri dönerek İran'a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden hayata geçirdi. 

Haziranda İran'ın ABD'ye ait insansız hava aracını düşürmesi sonrası Trump, bu ülkeye yönelik saldırıdan son anda vazgeçtiğini açıklamıştı.

Kriz, Körfez'deki petrol tankerlerine ve Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine yapılan saldırılar sonrası derinleşmiş, ABD İran'ı saldırılardan sorumlu tutarken Tahran bu suçlamaları reddetmişti. 

Eylülde İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'yle yeni müzakereler yapmayacaklarını duyurmuştu. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap