SON DAKİKA



Haber > Dünya > Tokayev: Protestoların nedeni sosyal eşitsizlik

Tokayev: Protestoların nedeni sosyal eşitsizlik

21 Ocak 2022 Cuma - 14:23




Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede yaşanan protestoların nedeni olarak ekonomik uçuruma dikkat çekti. Tokayev, olayların zengin ile fakir arasındaki uçurumun kabul edilemez bir düzeye ulaşmasından kaynaklandığını söyledi.





Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, iş dünyası temsilcileriyle yaptığı toplantıda, ay başında ülke genelinde yaşanan isyanların, yıllardır biriken sorunları açığa çıkardığını belirtti.

'Zengin ve fakir arasındaki uçurum kabul edilemez'

Şu anda devletin toplumsal düzeni temelinden dönüştürmek gibi stratejik bir görevle karşı karşıya olduğunu ifade eden Tokayev, "Zengin ile fakir arasındaki uçurum kabul edilemez düzeye ulaştı" dedi.

Tokayev, ülkedeki isyanların sosyal eşitsizlikten kaynaklandığına işaret ederek "Bu durum, terörist militanlar ile onların arkasındaki komplocular tarafından kullanıldı" diye konuştu.

Servetin yarısı 162 kişide

Kazakistan’daki servetin yarısının yalnızca 162 kişinin elinde olduğuna ilişkin uluslararası araştırma şirketlerinin iddialarını doğrulayan Tokayev, ülkede yetenekli girişimcilerin imkanlarını kısıtlayan ve çoğu sermayenin tek elde bulunduğu mevcut oligopol sistemin acil değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

'Burada kazanır, orada harcarız artık yok'

Yatırımcıların yükümlülüklerine ilişkin politikanın da gözden geçirileceğine işaret eden Tokayev, "Yabancı yatırım mücadelesinin yoğunlaştığı günümüz ortamında, yerli rezervlere daha fazla güvenmemiz gerekiyor. Burada yerli şirketlerin fonlarından bahsediyorum. Geleceğini Kazakistan ile kuranların paralarını yine buraya yatırması gerekir. Bu sizin Kazakistan’a karşı sosyal ve siyasi sorumluluğunuzdur. 'Burada kazanırız, orada harcarız' ilkesinin artık pratikte var olma hakkı yok" değerlendirmesini yaptı.


'Çeşitlendirilmiş ekonomiye geçiş'

Tokayev, ülkede siyasi dönüşüm politikasını devam ettireceğini belirterek "Toplumun modernleşmesi ve siyasi dönüşüm politikasını sürdüreceğim. Reformların yönü belli. Bu, serbest piyasaya, sosyal odaklı çeşitlendirilmiş ekonomiye geçiş" ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap