SON DAKİKA



Haber > Dünya > Tayvan medyasından ortalığı karıştıracak iddia: Pelosi bugün adada

Tayvan medyasından ortalığı karıştıracak iddia: Pelosi bugün adada

02 Ağustos 2022 Salı - 10:18




Tayvan medyası, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Asya turu kapsamında salı günü Tayvan'ı da ziyaret edeceğini ve Taipei'de bir gece geçireceğini iddia etti.





ABD ile Çin arasında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti gerilim hat safhaya çıkardı.

Tayvan medyası, kimliği açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Asya turu kapsamında salı günü Tayvan'ı da ziyaret edeceğini ve Taipei'de bir gece geçireceğini bildirdi. 

Liberty Times gazetesi, Pelosi'nin Asya turuna devam etmeden önce Tayvan parlamentosuna çarşamba sabahı için bir ziyaret planladığını aktardı. 

Tayvan Dışişleri Bakanlığı Pelosi'nin seyahat planına ilişkin yorum yapılmayacağını ve medyayla paylaşılacak bilgi olmadığını açıkladı. 

Pazartesi günü yerel medyanın sorularını yanıtlayan Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, Pelosi'nin ziyaret edip etmeyeceği sorusunu yanıtsız bırakmıştı. 


Wall Street Journal gazetesine konuşan bir kaynak, Pelosi'nin ziyaret edeceği Tayvanlı yetkililerin bilgilendirildiğini belirterek "(Tayvan'a) Kesinlikle geliyor. Bilinmeyen tek şey Taipei'de gece kalıp kalmayacağı" demişti. 

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang Taipei'de gazetecilere verdiği demeçte, "Seçkin yabancı konukların ülkemize yaptığı ziyaretleri her zaman sıcak bir şekilde karşılıyoruz" demekle yetinmişti.

"ÇİN ORDUSUNDAN SERT UYARI"

Pekin ise pazartesi günü Singapur'dan Asya turuna başlayan Pelosi'ye Tayvan'ın ziyaret edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Çin yönetimi ziyaretin gerçekleşmesi halinde Çin ordusunun buna seyirci kalmayacağını belirtti.


Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin "Çin'in iç işlerine büyük bir müdahale" olacağını söyledi ve bunun "çok ciddi gelişmelere ve sonuçlara" yol açacağı uyarısında bulundu.

Zhao, günlük brifinginde "ABD'ye bir kez daha Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun hiçbir zaman boş durmayacağını, Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kararlı tepkiler ve güçlü karşı önlemler alacağını hatırlatmak istiyoruz" dedi.

Ne tür önlemler alınabileceği sorulduğunda ise Zhao, "Eğer gitmeye cesaret ederlerse bunu bekleyip göreceğiz" demekle yetindi.

New York Times gazetesine konuşan Çin'in Jinan Üniversitesi'nden Chen Dingding, "Çin'in tepkisi çok büyük olacaktır, orası kesin, ancak bu tepki kontrolsüz bir tepki olmayacak" yorumunu yaptı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap