SON DAKİKA



Haber > Dünya > Tarihte bugün (7 Aralık): Japonlar ABD üslerini vurdu

Tarihte bugün (7 Aralık): Japonlar ABD üslerini vurdu

07 Aralık 2020 Pazartesi - 12:34




Japon Hava Kuvvetlerine ait 350 civarındaki uçak ABD’nin Hawai’de bulunan Pearl Harbour askeri üssünü 7 Aralık 1941’de yerle bir etti. İki saat süren bombalama da ABD’ye ait 5 savaş gemisi, 14 gemi ve iki yüz savaş uçağı yok oldu.





Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları şunlar:

1920 - Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası Kuruldu 

Milli Mücadele yıllarında Kızılordu’dan esinlenerek kurulan Yeşilordu grubunun sol kanadını oluşturan bazı kişilerce Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası adıyla 7 Aralık 1920’de kuruldu. Emeği temel ilke olarak alan bu fırkanın kurucuları arasında Tokat Milletvekili Nazım, Afyon Milletvekili Mehmet Şükrü ve Bursa Milletvekili Şeyh Servet gibi kişiler vardır. Parti hükümeti yasadışı yollardan devirmeyi amaçladıkları iddiası ile kapatılmış ve partinin bazı kurucuları Hıyaneti Vataniye Kanunu’na göre İstiklâl Mahkemesi’nde yargılanmışlardır. Rauf Bey’in başbakanlığını yaptığı hükümet tarafından sosyalist faaliyetler yasaklandığı için faaliyetleri sona ermiştir.

Kilis Fransız İşgalinden Kurtuldu (1921)

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra önce İngilizler tarafından işgal olunan Kilis daha sonra Fransız ve yanlarında getirdikleri Ermenilerce işgal edildi. Bölgede Fransızlara karşı halk büyük bir direniş sergiledi. TBMM’nin Fransızlarla imzaladığı Ankara Antlaşmasından sonra 7 Aralık 1921’de Kilis’i Türklere teslim ettiler.

Japonlar ABD üssünü vurdu ‘’ Pearl Harbour Baskını’’(1941)

Japon Hava Kuvvetlerine ait 350 civarındaki uçak ABD’nin Hawai’de bulunan Pearl Harbour askeri üssünü 7 Aralık 1941’de yerle bir etti. İki saat süren bombalama da ABD’ye ait 5 savaş gemisi, 14 gemi,ve iki yüz savaş uçağı yok oldu. 2500 kadar asker ve sivil hayatını kaybetti. Bu olay ABD’nin II: Dünya Savaşına girişinin en temel nedeni oldu.

Türk Yurdu Dergisi Yayın Hayatına Başladı (1945)

Türk Yurdu Cemiyeti 7 Aralık 1945’te Türk Yurdu Dergisini yayın hayatına soktu. Türk Yurdu Cemiyeti daha sonra Türk Ocağı adını almıştır.

Taliban’ın Son Direniş Noktası Ele Geçirildi (2001)

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Afganistan’da ki Taliban yönetimine karşı başlattıkları operasyonda Taliban’ın son direniş noktası olan Kandahar 7 Aralık 2001’de teslim alındı. Böylece Talibanın teröristleri koruduğu gerekçesi ile yapılan müdahale ile Afganistan’da Taliban dönemi sona ermiş oldu.

Hamit Karzai Afganistan Cumhurbaşkanı Seçildi (2004)

ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin müdahalesinden sonra Afganistan’da yapılan ilk seçimlerde Hamit Karzai  7 Aralık 2004 tarihinde cumhurbaşkanı seçildi. Hamit Karzai Afganistan’da Taliban sonrasının ilk cumhurbaşkanıdır.

Reşadiye’de Askeri Araca Saldırı Düzenlendi (2009)

Reşadiye ilçe merkezinden görevli oldukları Sazak karakoluna gitmekte olan askeri araca 7 Aralık 2009 pusu kurularak saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 7 asker şehit oldu ve üç asker yarandı.  Saldırının açılım tartışmalarının yoğun olduğu bir döneme denk gelmesi farklı yorumlara neden olmuştur.

İsmet Sezgin Vefat Etti (2016)

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) yoğun bakım servisinde yaklaşık bir aydır kalp yetmezliği tedavisi gören eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, 88 yaşında vefat etti.

Süper Kütleli Kara Delik Keşfedildi (2017)

Gök bilimciler en uzak süper kütleli kara delik keşfetti. 13 milyar ışık yılı uzaktaki kara deliğin kütlesi Güneş'inkinin yaklaşık 800 milyon katı büyüklükte.


Çang-4 Uzaya Fırlatıldı (2018)

Çin, Ay'ın karanlık yüzüne inecek keşif aracı Çang-4'ü uzaya fırlattı

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap