SON DAKİKA



Haber > Dünya > Tarihi an! Göz bebeği Ay'ın güney kutbuna indi

Tarihi an! Göz bebeği Ay'ın güney kutbuna indi

23 Ağustos 2023 Çarşamba - 16:42




Hindistan'ın 14 Temmuz'da fırlattığı Chandrayaan 3 (Göz bebeği) Ay'ın güney kutbuna başarılı bir şekilde indi. Hindistan tarihte ilk kez güney kutbuna iniş yapan ülke olurken Ay'a iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olarak kayıtlara geçti.





Üç gün önce Rusya’ya ait uzay aracı Ay yüzeyine iniş için yörüngeye girdiği sırada kontrolden çıktı ve çakıldı. Luna-25 isimli uzay aracı Ay’ın güney kutbuna yumuşak iniş yapma amacıyla yola çıktı. Aracın Pazartesi günü inişe başlaması amaçlanıyordu. Bu Rusya’nın yaklaşık 50 yıl sonra Ay’a ilk seyahatiydi.
Luna - 25, başarabilseydi Ay’ın güney kutbuna inen ilk uzay aracı olacaktı. Uzay aracında astronot bulunmuyordu. Aracın iniş öncesi yörüngeye yerleşme sırasında kontrolden çıktığı kaydedildi. Ay’ın bu bölgesinde değerli madenlerle birlikte donmuş halde su bulunabileceği düşünülüyor.

'YOK OLDU'

Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, Luna - 25 ile temasın Cumartesi öğleden sonra kesildiğini duyurdu. Açıklamada, aracın yörüngeye doğru ilerlemekte olduğu sonrasında ise “Ay yüzeyine çarpma nedeniyle yok olduğu” ifade edildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
Ay

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap