SON DAKİKA



Haber > Dünya > Suudi Arabistan'dan Suriye adımı: 'Esad'ı zirveye davet edebilir...'

Suudi Arabistan'dan Suriye adımı: 'Esad'ı zirveye davet edebilir...'

02 Nisan 2023 Pazar - 16:33




Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Arap Birliği zirvesine davet edilmesi planlanıyor. Reuters'ın aktardığına göre Suudi Arabistan, Esad'ın zirveye katılımını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyor.





Suudi Arabistan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı 19 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan Arap Birliği zirvesine davet etmeyi planlıyor. Reuters'ın kaynaklarına dayandırılan habere göre, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, önümüzdeki haftalarda Şam'a giderek Esad'a resmi davetiye sunacak.

Suudi Arabistan ve Suriye arasındaki ilişkiler, 2012 yılında Suudi Arabistan'ın Suriye ile diplomatik ilişkileri kesmesiyle gerilmişti. Suudi Arabistan, Suriye'deki diplomatik misyonunu kapatmış ve Suriye Büyükelçisini sınır dışı etmişti. Ancak son dönemde Suudi Arabistan, Suriye'ye yönelik tutumunu değiştirmiş ve iki ülke arasında büyükelçilik açılması konusunda anlaşmaya varıldığı iddia edilmişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, son yıllarda ülkesindeki iç savaşın sona ermesi ve bölgesel ilişkilerin normalleşmesi için çaba gösteriyor. Esad, yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret ederek Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed ile görüşmüştü.

Suudi Arabistan'ın Esad'ı Arap Birliği zirvesine davet etmesi, bölgedeki siyasi dinamikler açısından da önem taşıyor. Suudi Arabistan, İran'a karşı mücadelede önde gelen ülkeler arasında yer alıyor ve Suriye de İran'ın bölgedeki en önemli müttefikleri arasında bulunuyor. Bu nedenle Suudi Arabistan'ın Esad'ı zirveye davet etmesi, ülkenin İran'a karşı tavrının yumuşamasına işaret edebilir.

Öte yandan, Suriye'deki iç savaşın sona ermesi için uluslararası toplumun da desteği gerekiyor. Esad'ın Arap Birliği zirvesindeki konuşması, ülkesindeki siyasi ve insani krize dair fikirlerini dile getirmesi için bir fırsat sunabilir. Ancak Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü için atılacak adımların ve ülkenin yeniden bölgesel bir aktör haline gelmesinin yolu, uluslararası toplumun Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldırması ve ülkenin yeniden yapılanması için destek sağlamasıyla mümkün olabilir.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap