SON DAKİKA



Haber > Dünya > Suudi Arabistan gemisi yola çıktı! Silah dolu!

Suudi Arabistan gemisi yola çıktı! Silah dolu!

10 Mayıs 2019 Cuma - 15:46




Fransız silahlarının Yemen’de kullanıldığı tartışmaları devam ederken, Fransa’dan Suudi Arabistan’a yeni silah sevkiyatı birçok protestolara sahne oldu.





Suudi gemisi, silahlar indirildikten sonra okyanusa açıldı. Reuters'a konuşan Fransız kaynaklar, gemiye yüklenen silah kargosunun çıkarıldığını söyledi.
 
Bahri Yanbu adlı Gemi, halihazırda İspanya'nın Santander limanına gidiyor.
 
Suudi Arabistan'ın en büyük silah tedarikçilerinden olan Fransa'ya, silah satışının durdurulması konusunda protestolar ve baskı artarken, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly,Suudi Arabistan’a ait bir kargo gemisinin silah almak için Fransa’ya geldiğini açıklamıştı.




Suudi Arabistan gemisi Fransa'nın kuzeyindeki bir limana demirlerken, iki Fransız uluslararası insan hakları grubu, silah yüklemesini engellemek için protesto düzenledi.
 
Bu hareket, Fransa yönetiminin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattığı silahların Yemen'de Husilere karşı kullanıldığının öne sürülmesinden sonra geldi.
 



"Suudi Arabistan ve BAE terörle mücadele konusunda Fransa'nın müttefiki"
 
Suudi Arabistan'a satılan silahların Yemen'de kullanıldığı iddiaları üzerine açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Suudi Arabistan ve BAE'nin terörle mücadele konusunda Fransa'nın müttefikleri olduğunu belirterek, "(Satılan silahların) Sivillere karşı kullanılmadığı yönünde garanti alındı. Satılan silahların geneli ülke içerisinde ve sınırlarda çatışmalarda kullanılıyor. Bu silahların sivil halka karşı kullanılmamasını istedik." ifadelerini kullanmıştı. 
 
Fransa'nın sattığı silahların Yemen'de kullanıldığı iddiaları



 
Kamu yayıncısı Radio France ve Disclose internet sitesinin, Savunma Bakanlığı bünyesindeki Askeri İstihbarat Şubesine ait 25 Eylül 2018 tarihli gizli bir belgeye dayanarak yaptığı haberde, Fransa yönetiminin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattığı silahların Yemen'de Husilere karşı kullanıldığı öne sürülmüştü.
 
Belgede, Yemen'de kullanılan silahlarla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı belirtilmişti. Yemen'de Fransızlara ait 48 "Caesar" topunun kullanıldığı bölgelerde, Mart 2016-Aralık 2018 döneminde düzenlenen 52 saldırıda 35 sivilin hayatını kaybettiği aktarılmıştı.
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap