SON DAKİKA



Haber > Dünya > Sudan Doktorlar Komitesi: Ordu güçleri sivillere ateş açtı

Sudan Doktorlar Komitesi: Ordu güçleri sivillere ateş açtı

29 Ekim 2021 Cuma - 11:15




Sudan'ın başkenti Hartum'un kuzeyinde ordu güçlerinin sivillere ateş açması sonucu bir kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı bildirildi.





Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ordu güçlerinin Hartum'un Bahri bölgesinde sivillere ateş açtığını aktardı.

Yapılan açıklamada, "Silahsız siviller, çocuklar ve yaşlılar vuruldu" ifadelerine yer verildi.

Olayda bir kişinin öldüğü, 2 kişinin de ağır yaralandığı kaydedilen açıklamada, "İletişimde zorluklar yaşanıyor, diğer şehit haberleriyle ilgili doğrulama süreci devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Doktorlar Komitesi, daha fazla ayrıntı paylaşmadı. Ordu makamlarından da konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı. ABD'nin Hartum Büyükelçiliğinden dün yapılan açıklamada, başkentteki ordu karşıtı gösterilerde salı gününden beri 12 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı belirtilmişti.
 

Foreign Policy: Sudan'da ordu harekete geçmeden önce ABD temsilcisinin gitmesini bekledi

Afrika kıtası tarihinde 11 ile en fazla askeri darbe girişimiyle karşılaşan Sudan'da, geçiş dönemi iktidarının asker ve sivil ortakları arasındaki anlaşmazlık yeni bir askeri müdahaleyle sonuçlandı.


Sudan'da Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, Başbakan Abdullah Hamduk'un gözaltına alınması emrini vermek için ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman'ın ülkeden ayrılmasını beklediği ileri sürmüştü.

Foreign Policy dergisinin haberine göre, Orgeneral Burhan, 25 Ekim'de Feltman'ın uçağı kalktıktan 1 saat sonra Hamduk ve diğer üst düzey yetkililerin gözaltına alınması emrini verdi.

Sudanlı askeri liderler, 24 Ekim'de bir araya geldikleri Feltman'a Başbakan Hamduk'un kabineyi değiştirmesini istediklerini açıkça söyledi. Feltman ise aynı toplantıda, liderleri demokratik dönüşüme müdahale edilmemesi için uyardı.

ABD yönetimi, askeri müdahale sonrası Sudan ordusunun böyle bir girişime kalkışacağı bilgisine sahip olmadıkları açıklaması yapmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, tepki olarak Sudan'a yapılacak 700 milyon dolarlık yardımı askıya aldıklarını duyurmuştu.

Ne olmuştu?

Sudan'da 25 Ekim sabahı Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi gözaltına alınmış, ertesi gün Hamduk'un serbest bırakıldığı açıklanmıştı.


Askeri müdahalenin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısı yapmıştı.

Bunun üzerine başkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başlamıştı.

Sudan'daki darbe girişimine karşı halk, sivil itaatsizliğe başladı. Başkent Hartum'daki Sudanlılar, işyerlerini kapatarak askeri darbeyi protesto etti.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olağanüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap