SON DAKİKA



Haber > Dünya > Soçi'de üçlü zirve: Karabağ için barış arayışı

Soçi'de üçlü zirve: Karabağ için barış arayışı

31 Ekim 2022 Pazartesi - 17:21




Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in üçlü zirve çağrısıyla Soçi’ye geldi.





Geçen ay AB'nin girişimi ile gerçekleştirilen Azerbaycan- Ermenistan ve AB zirvesi sonrası, taraflar biri birini suçlamıştı. 

Taraflar bu kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üçlü zirve çağrısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Soçi’ye geldi.

Putin, Paşinyan ile görüşmesinde Karabağ’da barış ve istikrar çağrısı yaptı. Ulaşım engellerinin kaldırılmasının önemine vurgu yaptı. Putin, Aliyev ile de ikili görüşme gerçekleştirecek.

Üçlü zirvede ise, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki barış anlaşması, sınırların belirlenmesi ve haritaların çizilmesi konuları görüşülecek.

Aliyev, 6 Ekim’de Çekya’nın başkenti Prag’daki görüşmenin ardından, Ermenistan ile yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasının imzalanabileceğini söylemişti.


Paşinyan ise, Azerbaycan'ın bölgede Rus askerini istemediğini iddia etmişti. 

YIL SONUNA KADAR İMZALANABİLİR

Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 6 Ekim’de Çekya’nın başkenti Prag’da Batılı ülkelerin arabuluculuğunda yaptığı son görüşmenin ardından Aliyev, yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasının imzalanabileceğini söylemişti.

Putin, Aliyev ve Paşinyan arasındaki son üçlü görüşme ise, 26 Ekim 2021’de yine Soçi kentinde gerçekleşmişti. Yaklaşık 3 süren toplantının sonucunda, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınırların tekrar belirlenmesi için komisyon kurulacağı açıklanmıştı.

Paşinyan, önceki gün bölgedeki Rus Barış Gücü 20 yıl daha Karabağ'da kalabilir demişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap