SON DAKİKA



Haber > Dünya > Rusya'nın şok eden Zafer Günü iddiası: İşte Putin'in 9 Mayıs planı...

Rusya'nın şok eden Zafer Günü iddiası: İşte Putin'in 9 Mayıs planı...

04 Mayıs 2022 Çarşamba - 16:43




Putin'in 9 Mayıs Zafer Günü'nde Ukrayna'ya karşı 'askeri operasyon' söylemini savaş ilanı ile değiştireceği ve yüzlerce savaş esirini Kızıl Meydan'da yürüteceği iddia edildi.





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından başlayan işgal harekatı sürüyor. 

Türkiye'de de gerçekleştirilen barış görüşmelerinden sonuç çıkmazken Rusya'nın saldırıları devam etti.

Gözler ise Rusya'nın 9 Mayıs'ta kutlayacağı Zafer Günü'ne çevrildi. Rusya, her yıl İkinci Dünya Savaşı'nda kazanılan zaferi Moskova'daki Kızıl Meydan başta olmak üzere ülke genelinde devasa törenlerle kutluyor.

DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN ZAFER GÜNÜ İDDİASI

Bu yıl ise törenlerle ilgili dünyayı ayağa kaldıran bir iddia İngiliz gazetesi The Times'ta yer aldı. 


Vladimir Putin'in son dönemde Ukrayna'da yürütülen savaşın kontrolünü bizzat ele aldığı ve 9 Mayıs öncesi bir sonuç almak istediği günlerdir gazete manşetlerini süslerken Rus liderin 9 Mayıs'ta açıklayacağı bir zaferle şimdiye kadar yaşanan kaos ve büyük kayıpları kapatmayı planladığını iddiaları batı medyasında yer alıyor. Moskova yönetimi 5 gün sonraki Kızıl Meydan'daki devasa geçit töreni için hazırlıklarını yoğunlaştırdı.

GEÇİT TÖRENİ İÇİN TÜYLER ÜRPERTEN ESİR PLANI

Her yıl en büyüğü başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da düzenlenen bayram kutlamalarda Rusya'nın askeri gücü sergileniyor. Uluslararası medyanın da görüntülediği tören dünyaya damga vuruyor.

Rusya'nın yeni silahlarını ve askeri birliklerini dünyaya sergilediği geçit töreni, bu sene Ukrayna’daki savaşın gölgesinde gerçekleşecek. Ukrayna merkezli bir düşünce kuruluşu ise Putin'in bu sene düzenlenecek tören için korkunç bir planı olduğunu iddia etti. 

YÜZLERCE SAVAŞ ESİRİ KIZIL MEYDAN'DA YÜRÜTEBİLİR


The Times'da yer alan habere göre, Ukrayna merkezli Savunma Stratejileri Merkezi, 9 Mayıs Zafer Günü'nde Rus askerlerinin yakaladığı 500 savaş esirinin Kızıl Meydan'dan geçmeye zorlayacak.

Kuruluş konuya ilişkin daha fazla detay vermezken İngiliz medyası geçit töreninde sergilenecek esirler arasında 48 yaşındaki İngiliz vatandaşı Shaun Pinner ve 28 yaşındaki Aiden Aslin'in de olabileceğine de haberde yer verdi.

RUSYA DAHA ÖNCE DE SAVAŞ ESİRLERİNİ TELEVİZYONA ÇIKARMIŞTI

Mariupol saflarında Ukrayna için savaşan ve Rus birlikleri tarafından esir alınan İngilizler daha önce Rus Televizyonuna çıkarılmış ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan yardım istemişti.

SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR Mİ?


Sivil halkın öldürülmesi, kötü muameleye tabi tutulması veya zorla çalıştırılması, savaş esirlerinin öldürülmesi ya da kötü muameleye tabi tutulması, rehinelerin öldürülmesi, kamu ve özel kişilerin mallarının yağmalanması, gereksiz yere şehirlerin yakılıp yıkılması gibi eylemler uluslararası ceza hukuku tarafından savaş suçu kabul ediliyor. Yüzlerce esirin Kızıl Meydan'da yürütülmesinin Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından nasıl ele alınacağı şimdiden merak konusu.

Diğer yandan Rusya'nın Ukrayna kentlerinde sivillere yönelik kötü muamelesi, şehirlerin, hastanelerin ve okulların bombalanmasına gazetecilerin Rus güçleri tarafından hedef alınmasına  yönelik görüntüler ve bulgular uluslararası gözlemci kuruluşlar tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunulmuştu. 

RESMEN SAVAŞ İLAN EDEBİLİR

9 Mayıs'taki törene ilişkin bir çarpıcı iddia da Amerika'dan geldi. CNN şimdiye kadar Ukrayna'ya başlattığı işgal için ısrarla 'Savaş' yerine 'Askeri operasyon' kelimesini kullanan Rusya'nın bu tarihte resmi olarak savaş ilan edebileceği iddialarına yer verdi.

Putin'in seferberlik ilan ederek tüm yedek askerleri göreve çağırabileceği da batı medyasında konuşulurken İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da Putin'in mümkün olduğunca çok askeri Ukrayna’ya yollayabileceğini belirtiyor.


KIYAMET GÜNÜ UÇAĞI 12 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan Rusya'nın 6 Mayıs Zafer Bayramı hazırlıkları bunlarla sınırlı kalmadıç Rusya'nın bu yılki geçit töreninde yapacağı sürprizlerden birinin dün ortaya çıktığı bilgisi medyada yer aldı.

Nükleer bir savaş sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'in ülkesini yönetmesine izin veren 'Kıyamet günü uçağı' 12 yıl aradan sonra yeniden Moskova semalarında göründü. Rus yetkililer uçağın 'Zafer Günü' provaları için havalandığını kamuoyuna açıkladı. 

9 MAYIS ZAFER BAYRAMI: NAZİ ALMANYASI KAYITSIZ ŞARTSIZ TESLİM OLMUŞTU

Avrupa’yı yerle bir eden İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Nazi Almanyası’nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı tarih olan 9 Mayıs, Sovyetler Birliği tarafından 'Zafer Günü' adıyla bayram olarak kutlanıyordu. Bu kutlama, Rusya Federasyonu tarafından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasıyla devralındı.


Almanya, 8 Mayıs 1945’te akşam vakti resmi olarak teslim olmuş ve Berlin’deki Alman Parlamentosu’na (Reichstag) Sovyet bayrağı çekilmişti. Ancak o sırada Moskova saatiyle tarih, 9 Mayıs olduğu için kutlamalar için 9 Mayıs tarihi Sovyevtler tarafından Zafer Günü olarak esas alınmıştı. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap