SON DAKİKA



Haber > Dünya > Rusya’dan korkutan ‘nükleer’ çıkışı!

Rusya’dan korkutan ‘nükleer’ çıkışı!

23 Mart 2023 Perşembe - 09:53




Moskova’nın, İngiltere’nin Ukrayna’ya göndereceği tank mermilerini ‘nükleer silah’ olarak değerlendirdiğini açıklaması ve karşılık verileceğini duyurması, endişe yarattı.





Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova ziyareti sona ererken, Rusya’dan, İngiltere’nin Ukrayna’ya yapacağı silah sevkiyatıyla ilgili gelen açıklamalar gündemi değiştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şi ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, İngiltere’nin, Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum gönderme planını eleştiren Putin, kendilerine karşı nükleer bileşenli silahların kullanılması durumunda karşılık vereceklerini belirtti. Putin, “Bugün İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı’nın Ukrayna’ya yalnızca tank tedariki değil zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici mermileri göndereceklerini söylediğini öğrendik. Öyle görünüyor ki Batı, gerçekten de ‘son Ukraynalıya kadar’ savaşmaya karar verdi. Artık sadece sözlerle değil eylemleriyle bu kararı verdiler. Ancak belirtmek isterim ki, tüm bunlar olursa Kolektif Batı’nın nükleer bileşenli silahlar kullandığını varsayarak Rusya’da buna göre tepki vermek zorunda kalacak” dedi.

Bu açıklama büyük ses getirirken, diğer Rus yetkililerden de benzer açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mühimmat konusunda İngiltere’yi uyardı, “Bunun sonunun Londra için kötü olacağına şüphe yok” diye konuştu. Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise “Elbette Rusya buna cevap verebilecek. Elbette Rusya borçlu kalmaz” ifadelerini kullandı.

‘Bahane’ mi olacak?

Peki Rusya’nın bahsettiği bu nükleer silah ne? İngiltere, Kiev’e “Challenger 2” tanklarıyla birlikte zırh delici niteliği olan top mermisi sağlanacağını duyurdu. Zayıflatılmış uranyumun bu tür mühimmatlarda “standart” olduğu ve nükleer silahla hiçbir alakası olmadığı belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre İngiltere Savunma Bakanlığı, “İngiliz ordusu, zırh delici mermilerde zayıflatılmış uranyumu onlarca yıldır kullanıyor. Rusya bunu bilmesine karşın, maksatlı olarak yanlış bilgi yayıyor” ifadelerini kullandı. BBC’ye konuşan İngiliz ordusundan bir yetkili, Putin’in yorumlarının klasik anlamıyla bir dezenformasyon olduğunu savundu, tanklarda kullanılan mermileri nükleer silahla ilişkilendirmenin gülünç olduğunu söyledi. Rusya’nın bu bahaneyle nükleer silah kullanabileceği yönünde iddialar da yapıldı. Zayıflatılmış uranyum, kurşundan 1.7 kat daha ağır olması nedeniyle mühimmat yapımında kullanılıyor, bu sayede çelik zırhları delebilecek nitelikte mermi üretiliyor.
 


Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Kiev bölgesine düzenlediği İHA saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin yaralandığı belirtildi. Rusya’nın gece saatlerinde iki öğrenci yurdu ile bir eğitim kurumuna İHA saldırısı düzenlediği, saldırıda 20 kişinin yaralandığı, 4 kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı. Saldırıda 5 katlı yurt binalarının 4. ve 5. katlarının büyük bir bölümü yıkılırken, diğer binalarda da hasar oluştuğu öğrenildi.

Zelenskiy cephede
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Rus askerinin kuşatması altındaki Bahmut’un yakınlarındaki bir cephede askerlerle buluştu. Zelenskiy cephedeki askerlerle konuştu ve hayatını kaybeden askerler için saygı duruşunda bulundu. Ukrayna lideri, “Bugün burada, ülkemizin doğusundaki Donbas’ta olmaktan gurur duyuyorum. Ülkemizi ve onun egemenliğini koruduğunuz için teşekkürler” dedi. Kiev’deki saldırıya da değinen Zelenskiy, “Moskova’da ne zaman biri ‘barış’ kelimesini kullanmaya çalışsa, bu tür saldırılar için başka bir emir veriliyor” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap