SON DAKİKA



Haber > Dünya > Rusya Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu

Rusya Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu

20 Ocak 2024 Cumartesi - 17:26




Rus ham petrolünün fiyatının Ukrayna savaşı sonucu Batı'nın yaptırımları nedeniyle düşmesiyle Rusya, 2023 yılında Suudi Arabistan'ı geçerek Çin'in en büyük petrol tedarikçisi haline geldi.





Ukrayna saldırılarına devam eden Rusya'da Batı'nın yaptırımları nedeniyle ham petrolünün fiyatında düşüş yaşandı bu da onu Çinli alıcılar için daha cazip hale getirdi.

Reuters'in Çin gümrük verilerine dayandırdığı haberine göre Rusya, 2023 yılında Suudi Arabistan'ı geçerek Çin'in en büyük petrol tedarikçisi haline geldi. Rapora göre Rusya, geçtiğimiz yıl Çin'e günde 2,14 milyon varile eşdeğer olan 107,02 milyon ton ham petrol sevk etti.

Reuters raporuna göre Çinli rafineriler, Rus petrolünün nakliyesi ve sigortalanması için aracılar kullanarak Batı yaptırımlarını atlıyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), 18 Ocak'ta Rus ham petrolünün varil başına 60 dolarlık tavan fiyatını ihlal ettiği için nakliye şirketi Hennesea Holdings Limited'e yönelik yaptırımları duyurdu.

Bu, Washington'un fiyat tavanını ihlal edenlere karşı yaptırım uyguladığı bir başka durum olarak ortaya çıkıyor. Yedi Grup (G7) ülkesi, Rusya'nın çoğunlukla sigortasız tankerlerden oluşan bir "hayalet filo" kullanarak ham petrolünün çoğunu varil başına 60 doların üzerinde sevk etmeyi başarmasının ardından tedbiri uygulama sözü verdi.

OFAC, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Hennesea'yi, aralarında HS Atlantica'nın da bulunduğu ve Rusya'ya tavan fiyat sınırının üzerinde ham petrol taşıyan 18 geminin nihai sahibi olarak belirledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap