SON DAKİKA



Haber > Dünya > Rusya ABD İHA’sını düşürdü

Rusya ABD İHA’sını düşürdü

15 Mart 2023 Çarşamba - 09:45




Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya ile ABD arasında devam eden gerilim farklı bir boyuta taşındı. ABD, dün Karadeniz üzerinde keşif uçuşu yapan ABD’ye ait MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracının (İHA) Rus uçağı tarafından düşürüldüğünü duyurdu.





ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (EUCOM) yapılan açıklamada, Rusya’ya ait 2 Su-27 uçağının Karadeniz üzerinde istihbarat, gözlem ve keşif görevi yürüten MQ-9 tipi İHA’ya ‘profesyonel olmayan bir şekilde önleme yaptığı’ belirtildi. Açıklamada, “Saat 07.30 sıralarında Rus Su-27 uçaklarından biri MQ-9’un pervanesine çarptı. ABD Kuvvetleri MQ-9’u Karadeniz’de uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı. Çarpışmadan önce Su-27 uçağı düşüncesizce, gayri profesyonel bir şekilde MQ-9’un üzerine yakıt püskürtüp önünde uçtu” ifadelerine yer verildi. ABD’nin Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James B. Hecker, MQ-9’un uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürüttüğü sırada olayın gerçekleştiği ve Rus pilotun davranışının neredeyse kendi uçağının da düşmesine neden olacağını söyledi.

Beyaz Saray: Pervasızca

ABD Başkanı Joe Biden ve NATO müttefiklerinin konuyla ilgili bilgilendirildiği açıklanırken, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov’un ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı bildirildi. Ayrıca ABD’nin, Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy aracılığıyla Rusya’ya ‘güçlü bir mesaj iletttiği’ bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, olayı “tehlikeli, profesyonellik dışı ve pervasızca” diye nitelerken, “Uluslararası sular üzerindeki uluslararası hava sahasında faaliyet göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Moskova: Temas olmadı

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’ye ait MQ-9 İHA’nın Ukrayna’daki operasyon nedeniyle Karadeniz’de uluslararası standartlara uygun olarak tüm hava sahası kullanıcılarına bildirilen ‘geçici durum alanı’nı ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, MQ-9’un Rusya devlet sınırlarına yöneldiğinin tespit edilmesi üzerine Rus savaş uçaklarının havalandığı kaydedilerek, “Moskova saati ile 09.30 sıralarında yapılan keskin manevra sonucunda MQ-9 İHA irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve su yüzeyine çarptı. Rus savaş uçakları silah kullanmadı, İHA ile temas kurmadı ve güvenli bir şekilde üsse döndü” denildi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap