SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'in, Ukrayna'ya saldırısı AB'yi korkuttu: Kendi ordusunu kuruyor

Putin'in, Ukrayna'ya saldırısı AB'yi korkuttu: Kendi ordusunu kuruyor

22 Mart 2022 Salı - 14:55




Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği Dışişleri ve Savunma Bakanları, AB tarihinde ilk kez askeri bir yapının kurulmasına yeşil ışık yaktı.





Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısı sonrası ABD'nin geri vitesi ile güvenliği sarsılan NATO'ya alternatif geliyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları bir araya geldi.

Toplantıda AB'nin savunma ve güvenlik politikaları konusunda ortak politikalara yön verecek “Stratejik Pusula'' belgesi kabul etti.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin 5 bin askerden oluşan ve gerekli durumlarda hızlı ve etkin cevap verme amacıyla kullanılabilecek askeri bir oluşum için karar aldığını açıkladı.

 “AB gerektiğinde kendi vatandaşlarının güvenliğini sağlayabilme kapasitesine sahip olmalıdır'' ifadelerini kullanan Borrell, söz konusu yapının ülke orduları arasında verimli bir koordinasyon sağlamasının hedeflendiğini aktardı.


NATO'YA ALTERNATİF Mİ OLACAK?

AB'nin kurmayı öngördüğü askeri yapının bir AB ordusu olmadığını söyleyen Borrell, “Bu yapı NATO'ya alternatif değil'' ifadelerini kullandı.

AB'nin mevcut savunma ve güvenlik harcamalarının 200 milyon euro olduğunu ve bunun üye ülkelerin gayrisafi milli hasılaya (GSMH) göre yüzde 1,5'luk bir orana tekabül ettiğini belirten Borrell, “Aynı işi iki kez yapmadan NATO'nun askeri kapasitesine ek olacak yeni askeri harcamalar yapmamız gerekiyor. Bizim bu harcamalarımız Rusya'nın kapasitesinden 3-4 kat daha büyük'' diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap